Quantcast
Channel: Mat & dryck – Cafe.se
Viewing all 1802 articles
Browse latest View live

Här kan du gå på Aperol Spritz-festival

$
0
0

Det spelar ingen roll att Aperol spritz sannolikt sett sina dagar på toppen av trenddrinkslistan. Klart somrig är den, blandningen av den italienska aperitifen, prosecco och soda. Är du en riktig Aperol Spritz-fantast finns det också en perfekt festivalen för dig. Aperol Big Spritz Social är en festival helt tillägnad den klassiska sommardrycken. Evenemanget, som hålls i London, drog igång 31 maj och håller på fram till 9 juni.

Förutom Storbritanniens största Aperol Spritz Bar någonsin så utlovas även en Aperol-färgad kanal, en vespa-karusell och ett löfte om en oförglömlig kväll.

I evenemangslistan framgår att evenemanget handlar om att umgås och göra det mesta av den brittiska sommaren med dina kompisar. Förköpsbiljetterna är slutsålda, men det ska gå att köpa ytterligare biljetter på plats i Shoreditch.

Ta reda på mer om biljetterna här.

This Aperol Spritz festival is a dream for Aperol fans

This Aperol Spritz festival has a river of Aperol you can row on and the UK's biggest Aperol bar 😱🥂🍹Find out more: https://bit.ly/2I1w8C7

Posted by Cosmopolitan UK on Thursday, May 31, 2018

Artikeln publicerades först på ELLE mat & vin.


Här ska du käka i Sverige i sommar – Siri Barje guidar

$
0
0

Siri Barje, matstylist, tv-kock och kokboksförfattare

Gula hönan

Ronehamn, Gotland

Grönsaksbonanza, avslappnad fine dining och sekelskiftesvackert! Gå en sväng i deras prunkande trädgård och hälsa på alla gulliga hönor som sprätter runt. Gula hönan erbjuder lokal mat med fantastisk smak. Plus att de har en bakficka som serverar peruansk mat. Missa inte!

Grythyttans Gästgivargård

Grythyttan, Örebro län

I min forna och kära studentstad ligger Gästgivargården som öppnade redan på 1600-talet på befallning av drottning Kristina. Grythyttan på sommaren är en idyll, vackra sjöar, cool skog och självklart matfokuset i byn. Väl värt en omväg för god mat, historia och bevarade, magiskt fina hus!

Krus

Åre

Åre är OTROLIGT på sommaren. Krus är Fävikens bageri och typ lyxiga kafé där det serveras lokala råvaror, grymma bakverk och coolare versioner av kafémat. Sist åt jag snökrabba med brynt smör, bakad spetskål och den godaste croissant som jag någonsin har smakat. Mitt i Åre, går ej att missa.

Vina

Sofiagatan, Stockholm

Vina på Södermalm ligger lite undangömt på en bakgata i söderläge med utsikt över ett lummigt torg. Gå dit och käka en avslappnad och typ kontinental middag, lita på att personalen rekommenderar ett bra vin och ät deras goda oliver. AW, middag eller snacks, allt funkar här. Bäst!

Holy Smoke

Mölle

BÄSTA BBQ I SVERIGE. Maten är otrolig, stället är mysigt men rufft, coolt men inbjudande. Det ligger mitt ute på vischan som jag älskar. Det finns en trevlig shop. Åk dit på lunch en solig dag, du kommer inte bli besviken.

Fler tips sommaren 2018!

Siri Barje: Här ska du käka i Sverige i sommar

Emil Persson: 3 konserter ingen får missa i Sverige

Emil Åreng: Barerna du ABSOLUT inte får missa

Alex Schulman: Gotland är mer än Rute 

Olof Lundh: Bästa tipsen för dig som ska till Skåne

Elin Unnes: Trädgårdsknarkare se hit! Här ska du hänga

Natasa StanojeviHär ska du hänga i Stockholm

Cafés guide till cigarr – första hjälpen för nybörjaren

$
0
0

VÄLJA

Det finns hur mycket cigarrer som helst att välja bland, och att hålla reda på alla sorter är inte lätt, så enklast och bäst är alltid att be om hjälp. Men ok:

Robusto är namnet på en av de vanligaste sorterna, tillika en av de kortaste i cigarrfamiljen, vilket gör att den lämpar sig väl som nybörjargarre. Corona är förenklat uttryckt den ”gyllene medelvägen” bland cigarrer. Inte för tjock, inte för smal, inte för lång, inte för kort. Lonsdale påminner om Corona i storlek, men brukar generellt vara lite lättare i stilen. Panetela är längre men också smalare än de flesta andra cigarrer, och längden gör att de tar lite extra tid att röka. Churchill, namngiven efter den brittiske premiärministern, är kraftiga och rejäla – både till utseende och smak.

SNOPPA

Det första du ska göra är att skära av änden på cigarren, och det görs smidigast och bäst med en så kallad snoppare. Kniv funkar också i nödfall, men riskerar att skada ytterbladet så att cigarren börjar flaga.

TÄNDA

Jag är inte direkt någon superrökare, men har ändå tänt en och annan cigarr i mina dar. Och det där med att få till rätt glöd är fanimej ett återkommande problem. Tricket är att värma cigarren ovanför lågan snarare än att elda direkt på själva mynningen, samtidigt som du snurrar cigarren så att den blir jämnt varm. När det börjar ryka så smått kan du dra några bloss för att hjälpa tändningen på traven. Bästa verktyget för att tända är helt klart en gasbrännarvariant, och i andra hand vanliga tändstickor.

RÖKA

Så äntligen är det dags för själva höjdpunkten – rökandet. Alla gör ju som de vill, men mitt råd är att bara köra munbloss snarare än halsbloss. Jag lovar, du kommer bli yr och skön ändå, men du slipper hostattacker och kommer dessutom känna smakerna bättre rakt igenom hela rökningen. Du behöver heller inte blossa hysteriskt på cigarren, har du väl fått fyr på den håller den sig bra även om du bara kör något drag någon gång i minuten eller så. Och slocknar den är det bara att tända upp igen.

DRICKA

Så vad ska man ha i sitt glas om man vill ha en bra partner till cigarren? Personligen gillar jag cognac som tillbehör – eller kanske ännu hellre portvin eller madeira. En schysst tawny port är en ultimat kombo tycker jag, just för att den både har sötma som rundar av den fräna kryddiga röken. Som vanligt, välj något du själv gillar, även om jag åtminstone skulle välja bort den mest rökiga whiskyn.

TIPS & TRICKS

• Aska inte cigarren i onödan! Askan hjälper till att bevara värmen i cigarren, så knacka inte bort den för tidigt.

• Somliga har svårt att röka utan att totalt dränka cigarren i saliv, och för er kan jag rekommendera att mer bara trycka garren mot läpparna, snarare än att sluta läpparna runt den.

TRE FAVORITER

Jag gillar oftast de lite mjukare och mildare cigarrerna framför de kraftigaste och kryddigaste, men det är ju såklart en smaksak. Här är i alla fall tre bra cigarrer jag ofta återvänder till:

Montecristo: Kanske den mest kända av Kubas alla producenter. Jag brukar välja No 5, en decimeterlång och lätthanterlig sak med mjuka lena chokladtoner och samtidigt stabil och robust i smaken.

Aging Room: Grymt bra cigarrer från Dominikanska republiken som brukar ha rätt mycket rostade toner tillsammans med cederträ och choklad. Testa till exempel deras robusto.

Partagas: Också från Kuba, en producent med anor från 1845. Gör en mängd olika varianter som alla är rätt kraftfulla i stilen. Jag brukar gärna välja No 4, en robusto med gott om träiga nyanser och lite mynta på toppen.

Baileys Ice Cream Truck kommer till Trädgården och säljer alkoglass

$
0
0

Sommaren och glassäsongen är här och en av årets kanske godaste nyheter kommer från likören Baileys som gjort en glassbil för vuxna, Baileys Ice Cream Truck.

Tillsammans med glassproducenten StikkyNikky har man tagit fram fyra olika glassmaker, Baileys Irish Cream, Baileys Almande, Baileys Iced Coffee och Baileys Chocolat Luxe.

Glassbilen kommer att finnas i Stockholm den 16 juni då den besöker sommarklubben Trädgården i Stockholm. Glassen kommer även att att säljas i StikkiNikkis åtta egna glassbarer i Stockholm, under juni till augusti.

– Jag har länge experimenterat med att göra glass av olika drycker och jag tycker Baileys fungerar otroligt bra som smaksättare i glass. Jag älskar deras olika smaker och den krämiga konsistensen som verkligen höjer smakupplevelsen, säger Nicole Pepper, grundare av StikkiNikki och kreatör bakom recepten, i ett pressmeddelande.

Glassbilen finns på plats mellan kl. 14.00 – 22.00. Priset för glassen är 35 kr för en skopa, och 50 för två. Åldersgränsen är 25 år.

Här hittar du alla StikkiNikkis butiker.

Artikeln publicerades först på ELLE.

 

5 bästa sorterna prosecco – enligt ”topplistornas topplista”

$
0
0

Det är inte lätt att sålla bland utbudet på Systembolaget och ofta kanske du bara tar en flaska och hoppas på det bästa. Eller alltid väljer samma, för att inte bli besviken. Hur ska en veta vilken flaska prosecco som är godast?

Stefan Saidac var en av dem, som tyckte det var svårt att välja rätt när han stod bland vinhyllorna på Systembolaget. Så han bestämde sig för att göra något åt problemet.

– Jag startade Vinbetyget.se och började sammanställa vinrecensioner från olika tidningar. På min vinsida kan du helt enkelt se vilka viner som får högst betyg från flest recensenter. Topplistornas topplistor, helt enkelt.

5 prosecco som ligger i topp, när Sveriges recensenter bestämmer:

1. Mionetto, Venetien (7749) 89 kronor

En torr prosecco med smak av päron, mandarin och honungsmelon. Perfekt som sällskapsdryck eller till lättare rätter.

 

2. Bonchelli Ecologico, Venetien (79582) 99 kronor

Ett fruktigt vin med inslag av citrus och äppelblom. Serveras svalt som sällskapsdryck eller till fiskrätter.

3. Antica Vigna Extra Dry, Venetien (77845) 99 kronor

En frisk prosecco med inslag av päron och citrus. Perfekt till skaldjur men god att dricka som den är.

4. P.Lex, Venetien (77889) 107 kronor

Med inslag av persika, gråpäron och citrus är detta ett riktigt bra vin till lättare rätter. Torrt men fruktigt.

5. Prosecco la Robínía, Extra Dry (7486) 89 kronor

Torr och ungdomlig med smak av gröna äpplen och citrus. Perfekt som aperitif och fiskrätter.

Artikeln publicerades först på ELLE mat & vin.

6 svingoda varianter på sangria – med champagne, whisky och öl

$
0
0

Vi börjar med det klassiska receptet. Det kan se lite olika ut beroende på var man är och vem man frågar, men det här är ett bra recept att utgå ifrån.

Ingredienser:

1 citron
1 lime
1 apelsin
3 cl ljus rom
2 tsk strösocker
1 flaska rött vin
3 cl apelsinjuice

Skär citrusfrukterna i klyftor och lägg ner i en karaff. Häll på socker och rom. Låt stå svalt en timme eller två. Pressa sedan frukten med typ en träslev, häll på vin, juice och is. Söta efter behov.

Personligen väljer jag gärna ett lite lättare och fruktigare rött, men välj ett rödvin du vet att du gillar. Det måste absolut inte vara från just Spanien, även om Rioja är en klassisk go-to. Tänk fritt!

Och nu när du väl provat den varianten är det dags för lite nytänk och experiment.

Här är några varianter på sangria som är lika enkla som goda

Sommarbärssangria

Ut i skogen och plocka på dig vad du hittar i form av svenska sommarbär, och använd dem istället för citrusfrukterna. Jordgubbar, hallon, blåbär, björnbär, till exempel.

Whiskysangria

Lite rivigare, lite djupare. Mitt tips är ett välja en hyfsat mjuk whisky, typ från Irland eller USA, snarare än en skotsk rökbomb. En pava rött, 6-8 cl whisky, fyll på med frukt och bär av mörkare snitt – till exempel plommon, björnbär, hallon, blåbär – och krydda även upp med någon centiliter Cointreau.

Sangria Bianca

Byt ut det röda vinet mot vitt, förslagsvis en fräsch chardonnay typ Clotilde Davenne Bourgogne Blanc (nr 5562, 129 kr), kasta i persika och/eller nektarin, och byt ut apelsinjuicen mot äppelcider.

Cavasangria

Gör den på en bas av spansk cava, och med tillbehör som färska jordgubbar, röda äpplen och en citron för fräschörens skull. Vill du ha en lite mer intressant dricka är det svingott att även langa i ett par kanelstänger och några myntablad.

Ölsangria

Tricket här är att välja en frisk öl med fruktiga smaker av persika, passionsfrukt och liknande. Bra val är till exempel Poppels Passion Pale Ale (nr 31408, 24,90 kr) eller Frequency Beer is the Weakness (nr 33031, 24,50 kr). Addera sedan pisco istället för rom och vräk i persikoklyftor. Grymt gott!

Champagnesangria

Ös ner en flaska välkyld champagne i karaffen och fyll på med 1,5 dl apelsinjuice, 1 klyftad citron och 1 klyftad lime, 1-2 dl skivade jordgubbar, ett gäng myntablad, 3 dl sockerlag och massa is. Smaka av och balansera upp med mer citrus och/eller sockerlag.

Mer sommardryck från Café!

5 bästa sorterna prosecco – enligt ”topplistornas topplista”

Fruktöl hör sommarvärmen till – här är de 8 bästa

Jonas Cramby: ”Anthony Bourdain har knuffat världen i en ny riktning”

$
0
0

Stjärnkocken Anthony Bourdain har avlidit, han blev 61 år gammal. Han har kallats för den kulinariska världens första rockstjärna och hans betydelse för matintresset världen över går inte att överskatta.

Tv- och kockstjärnan befann sig på en jobbresa i Frankrike, där han spelade in ett nytt avsnitt av hans hyllade program ”Part Unknown”. Han ska ha hittats död i sitt hotellrum av nära vännen, franska kocken Eric Ripert, uppger

 

Vad har du tagit med dig för tips och inspiration av Bourdain?

– Att allt handlar om stil. Det kvittar vad du gör, gör du det med stil kommer du bli intressant. Och Bourdain hade mer stil än de flesta.

Om man ska konsumera något av Bourdains verk – var ska man börja?

– Börja så klart med att läsa Kitchen Confidential, det är en modern klassiker. Har du missat hans matprogram helt så börja med att leta upp Haiti-avsnittet av tv-serien ”No reservations” på Youtube. Det är bara så oerhört suggestivt, skrämmande och bra. Och så dyker Sean Penn upp i en tältstad räddande folk undan en annalkande orkan helt plötsligt också. Helt fantastiskt. Obligatorisk tittning speciellt för dig som tror att mat-tv bara är Mästerkocken eller Mat-Tina i fjällen.

Slutligen: Vad blir Anthony Bourdains eftermäle?

– Att han fört människor samman och knuffat världen i en lite ny riktning.

LÄS OCKSÅ:

7 Mat- och dryckesdokumentärer du som gillar matprogram borde se

Så käkar du som ett VM-proffs – Jonas Cramby guidar

Här ska du käka i Sverige i sommar – Siri Barje guidar

Nu finns VM-ölen som får oss att drömma om en sommar likt 1994

$
0
0

Nu är VM-turneringen bara timmar bort och vi vågar anta att du kommer att se några av matcherna ackompanjerad av en iskall öl i ena näven. För att hjälpa oss att drömma stort om svensk succé i Ryssland finns ölen Hornstull 94 som får oss att minna Brolin, Dahlin, Ravelli, Andersson och alla de andra odödliga svenska landslagsspelarna.

Det är Hornstull Centrum som, tillsammans med bryggeriet Dunder&Krut, tagit fram ölen för att locka folk till Hornhuset för att se VM där. Ölet är en ljus sommarlager på 5,2% med smak av ”tropiska frukter, citrus och lite godis.”

Café har provat ölen och utan att säga något som helst dåligt om smaken – det är en god fruktig lager – så är det konotationerna till den, som så ofta beskriven, förtrollade VM-sommaren i USA 1994 som gör att vi vill köpa den och dricka den till alla Sveriges matcher i sommar.

Vill du dricka ölen får du bege dig till Tjoget, Hornhuset, Käk, Beijing8 och Klang Market i Hornstull. Men du vill nog inte vänta till en eventuell åttondelsfinal med svenskt deltagande: ölet är endast tappat på 2 150 flaskor.

Fotbollsfest med Café!

Vi ser alla Sveriges matcher i VM på storbildsskärm utomhus mitt i Stockholm! Du som läser Café är givetvis varmt välkommen att kolla på matchen, ta en öl och våndas i 90 minuter tillammans med oss! GRATIS inträde, allt du behöver göra är att markera din närvaro på Facebook-eventet!

Välkommen, hoppas vi ses där!


Chipsen för dig som inte kan få nog av Niklas Holmgren

$
0
0

Niklas Holmgren har så tydliga karaktärsdrag att man skulle kunna hugga dom ur sten. Hans karaktäristiska röst är hög och… egen. Och hans uttryck som ”Maaarig”, ”gurgel” ”TITTA PÅ” är varumärkesnära Holmgren som person.

Om man använder Niklas Holmgren för att lansera en egen chippssort – hur gör man det då på ett tydligt sätt? Jo, man slår naturligtvis ihop hans säregna uttryck och unika röst. Det är precis vad man gjort i marknadsföringen av ”Toppchips” som är ett samarbete mellan Svenska spels ”Topptipset” och svenska Gårdschips. När budet med Holmgrens nya chips – med smak av Piri Piri & rostad vitlök – kom till redaktionen var det med ett ljudvykort. Ett sånt där som man älskade att få när man fyllde år när man var liten.

Roligt tyckte vi. Så här låter Holmgren när han kränger sina chips:

”HALLÅÅÅ där! Niklas Holmgren här. Framför dig har du mina toppchips. Det é smarriga MARIGA chips för rafflande fotbollsmatcher och svenska bragder i Ryssland. Muuuums.”

Hur smakar chipsen då? Goda, men utan speciell tydlig smakkaraktär – till en början. Efter drygt tio sekunder gör dock Piri Pirin sitt och hettan är ett faktum. Chipsen växer på en.

Svenska Gårdschips kommer att lansera smaken i butik under hösten. Men du kan få tag i chipsen redan från 18 juni. Om du väljer att lägga ett spel på Topptipset för minst 64 kronor hos något av de 800 ombuden som har erbjudandet är en Holmgrensk chipspåse din.

Fotbollsfest med Café!

Vi ser alla Sveriges matcher i VM på storbildsskärm utomhus mitt i Stockholm! Du som läser Café är givetvis varmt välkommen att kolla på matchen, ta en öl och våndas i 90 minuter tillammans med oss! GRATIS inträde, allt du behöver göra är att markera din närvaro på Facebook-eventet!

Mer på mat och dryck under VM:

Nu finns VM-ölen som får oss att drömma om en sommar likt 1994

Vilka chips ska jag äta till VM? Jonas Cramby har svaret

Så käkar du som ett VM-proffs – Jonas Cramby guidar

Ännu mer om VM hittar du på vår VM-sajt HÄR

 

Gilla Cafe.se på Facebook

Flippin’ Burgers bakficka börjar servera bourbonburgare med baconsylt

$
0
0

Hamburgerhaket Lådan, vars grundare är Jon Widegren som även grundat Flippin’ Burgers, ligger i ett gammalt garage på Luntmakargatan 63 i Stockholm. Deras specialitet är sliders (mindre hamburgare) och hantverksöl.

Nu har Lådan skapat en baconsylt smaksatt med Bulleit Bourbon som passar perfekt på burgare. Sylten kommer att serveras på en av Lådans sliders, dessutom kommer baconsylten att under en begränsad period att finnas att köpa hem på burk.

Dubbla cheeseburgare med baconsylt från Lådan.

Dubbla cheeseburgare med baconsylt från Lådan.

– Vi tog fram Bulleit Bourbon Bacon Jam genom att försiktigt och sakta småkoka Korvhantverkets kravmärkta bacon tillsammans med silverlök, vitlök, muscavadosocker, chipotlechilli, kaffe och viktigast av allt – Bulleit Bourbon. Detta koncentrerar smaken och ger en tjock syltkonsistens som man bara vill breda på allt man kan, säger Jon Widegren.

Slidern med Bulleit Bourbon Bacon Jam innehåller även ost och senap och finns på Lådans meny under sommaren för 60 kr. En burk med baconsylt kostar 49 kr och kommer finnas att köpa på Lådan så långt lagret räcker.

Café har provsmakat burgaren och kan varmt rekommendera ett besök!

Bulleit Bourbon lanserar baconsylt med Lådan.

Bulleit Bourbon lanserar baconsylt med Lådan.

Artikeln publicerades först på ELLE mat & vin.

Mango är sommarens öl-smak – här är de 9 godaste

$
0
0

Precis som i mode och inredning, ja i princip allt annat, går det även trender i öl. Sommarens öl-trend är helt klart det stora utbudet av fruktöl, något som märks genom alla de nya ölsorter som kommit under våren. Här har vi tipsat om de godaste fruktölen – kolla in den listan!

En av nyheterna är Manic Mango, som vi har testat och skrivit en utförligare text om här, och just mango är den smak som tar allra mest plats bland öltrenderna 2018.

Här är de 9 bästa ölsorterna med smak av mango 2018

Manic Mango (nr 11407, 29,90 kr)
Manic Mango
(nr 11407, 29,90 kr)

Finfin kombo mellan framfusiga mangotoner och ryggrad i form av beska, toppat med rejäla doser citrus och aprikos.

Mangofeber DIPA (nr 30109, 39,90 kr)
Mangofeber DIPA
(nr 30109, 39,90 kr)

Alkoholkraftig (8 procent) rackare med bra bett i beskan, kombinerat med saftiga smaler av mango, apelsinzest, grapefrukt och lite känning av kåda.

Pango IPA (nr 30993, 34,70 kr)
Pango IPA
(nr 30993, 34,70 kr)

Tropisk fruktbomb med fokus på mango, passionsfrukt, ananas och grapefrukt, toppat med rejäl beska och en nyans barrskog. Drick sval på egen hand eller lite varmare till mat.

Poppels Passion Pale Ale (nr 31408, 24,90 kr)
Poppels Passion Pale Ale
(nr 31408, 24,90 kr)

Pålitliga Poppels levererar snyggt även i den fruktiga klassen. Här ligger smakfokus på mango, passionsfrukt, och honungsmelon. Gott!

Innis & Gunn Mangoes on the Run IPA (nr 11231, 19,90 kr) Obs! Säljstart 6 juli!

Mangoes on the Run IPA är humlad med simcoe, hercules och citra som ger smakinslag av tropiska frukter. Färsk mangopuré har adderast i samband med bryggningen vilket ger drycken en knuff av solmogen mango i både doft och smak.

Monkish (nr 31426, 24,90 kr)
Monkish
(nr 31426, 24,90 kr)

En öl i amerikansk pale alestil som inte bara bjuder på mango i doft och smak, utan också massor av färska örter och andra tropiska frukter som ananas och passionsfrukt. Aromatisk och härlig.

Dugges Stillwater Artisanal Mango Mango Mango (nr 31828, 32,90 kr)
Dugges Stillwater Artisanal Mango Mango Mango
(nr 31828, 32,90 kr)

Syrlig, fräsch och fruktig öl med tydlig smak av mango, men också med gott om färskpressad citron och bittersyrlig grapefrukt. Lokalt sortiment.

The Raw Law Mango Sour (nr 33129, 36,90 kr)
The Raw Law Mango Sour
(nr 33129, 36,90 kr)

Kul öl i limiterad upplaga – bryggd på färsk mango. Lanseras först i början av juli, och kommer då bland annat att finnas i Systembolagets butiker i PK-huset, Liljeholmen och Fleminggatan.

Mangolicious Beersmiths (nr 32994, 29 kr)
Mangolicious Beersmiths
(nr 32994, 29 kr)

Riktigt kul öl från Jämtland, där såklart mangon spelar förstafiolen, tjusigt uppbackad av apelsin, grapefrukt, barrskog och lite ananas. Finns i det lokala sortimentet men går att beställa överallt.

9 bästa snapsen till midsommar – så dricker du den på rätt sätt

$
0
0

Brukar du dräpa snapsen hel, serverad iskall i spetsiga nubbeglas? Visst, det funkar väl det med, men för bästa smakupplevelse kommer här tre grymma tips – både på vad du ska ha i glaset och hur du ska dricka din snaps. Skål!

Bästa snapsen till midsommar 2018

1. Servera snapsen kylskåpssval – eller rumstempererad

Tar du den direkt från frysen är smaknyanserna dämpade, och spriten funkar helt enkelt sämre som krydda till maten.

2. Skippa de klassiska nubbeglasen

Ett vanligt vitvinsglas eller en mindre variant som exempelvis en whiskytulpan fungerar betydligt bättre för att ge dig en bra dryckesupplevelse med alla nyanser intakta.

3. Smutta

Njut snapsen i små doser åt gången. Dels slipper du bli så jäkla packad, dels kommer den till sin rätt som krydda till maten.

Och vad ska du satsa på i glaset då? Här kommer nio bra tips!


Aalborg Dild Akvavit
(nr 86566, 259 kr, bs)
Som namnet antyder en riktig dillbomb! Sitter som en smäck till typ en råraka med crème fraiche och löjrom. Tyvärr bara i beställningssortimentet.


Vinfabrikens EKO Snaps
(nr 304, 189 kr)
En av årets nykomlingar på snapshyllan. Riktigt smakrik och fin trots relativt låg alkohol (25 procent). Fokus på klassiska kryddor som kummin, fänkål och anis.


Östgöta Sädesbrännvin
(nr 16, 219 kr)
En av mina återkommande favoriter! Ren och fräsch, och med en lätt whiskyton som gör anrättningen intressant. Bra till mycket, inte minst matjes.


Gammal Norrlands
(nr 262, 219 kr)
Klassisk kryddbas av kummin, dill, anis och fänkål, men också med en lätt sötma på toppen tack vare lagring på sherryfat.


Gammel Opland Aquavit
(nr 70624, 369 kr)
En stadig norsk rackare med gott om ekfatskrydda, kummin, fräsch citrus och några stänk honung på toppen. Klockrent till kryddiga sillar, men kan också ackompanjera det grillade fläsket.


Nyköpings Brännvin
(nr 266, 219 kr)
Ren och väldigt fräsch snaps med fokus på fänkål, anis och citrus. Klockren tillsammans med klassisk inlagd sill.


Saltö Akvavit
(nr 80, 140 kr)
Här har man förutom med kummin och fänkål även kryddat med pors – ljuvligt på alla sätt och vis om du frågar mig. Smakrik och trevlig, med en lätt bitterbesk eftersmak (på det bästa av sätt).


Utö
(nr 19, 199 kr)
Trevlig snaps som bjuder på gott om fläder och citrus, toppat med en lätt honungssötma.


Løitens Export Aquavit
(nr 60, 199 kr)
Kraftig, fatlagrad och rejäl med gott om anis, kummin, apelsinzest och pepprighet från faten.

Festivalen som bara serverar öl och bacon

$
0
0

Den 14 juli hålls festivalen Bacon & Beer Classic som är i princip exakt avd det låter. På festivalen serveras över 100 ölsorter från regionala bryggerier och blir du hungrig finns det även mat.

Samtliga av de över 30 rätterna som serveras innehåller bacon, bacon och bacon.

Men det är, som du kanske listat ut, inte Sölvesborg, Piteå, Göteborg eller Stockholm som kommit på den här enkla men bra idén. Vill du besöka festivalen får du i stället förlägga några dagar av din semester i Minneapolis, USA.

Det är å andra sidan ingen dum idé då du kan passa på att se Mississippifloden, besöka något av de många vattenfallen i närheten, besöka nöjesparken Valley Fair med sina 75 åkattraktioner, och ta del av det rika kulturutbud som staden är känd för.

Festivalen kommer även att ge sig ut på turné till bland annat Chicago, Dallas, Denver, Indianapolis, Nashville och New York. Mer info här!

Vem vill du besöka Öl- och baconfestivalen med?

Vinlåda är det nya lådvinet – 5 godaste vinpaketen att beställa hem

$
0
0

5 bästa vinpaketen att beställa hem

Sommarlåda (Winefinder)

En låda helt utan krusiduller eller skruvade bollar – här snackar vi klassiska viner med tydliga uttryck, från bra allroundskumpa via Provencerosé till mäktiga rödpåkar som stiltypisk Brunello di Montalcino och kryddigt kraftig grenache från Katalonien. (6 flaskor, 1 596 kr)


4 röda pärlor (Gassås Wine)

En kul stilstudie i ett antal klassiska regioner och druvor, bland annat i form av prisvinnande Rioja och svinläcker druvblend från Maremma. Du får tre flaskor av varje, så drick en varje nu och lägg undan resten ett tag. (12 flaskor, 2 028 kr)


Champagne 2008 (Franska Vinlistan)

Fyra olika viner och totalt sex flaskor från den underbara champagneårgången 2008 – vad mer kan man begära? Och det är inte kattskit till producenter heller; vad sägs till exempel om Paul Bara och Paul Déthune? De här vinerna kan ligga bra länge i källaren om du känner för det, men bjuder också på fenomenal champagneglädje redan idag. (6 flaskor, 2 994 kr)

Pompette No. 16 (Pompette)

En av marknadens just nu piggaste näthandlare – tillika gänget bakom Hornstulls Bodega – serverar en lysande blandlåda med josigt lättklunkade viner som sitter perfekt så här på sommaren, bland annat både en saftig beaujolais och en fenomenal cabernet franc från Loire. Beställs via Systembolaget och hämtas på valfri butik. (6 flaskor, 1 098 kr)


Naturvinslåda Volym 3 (Winefinder)

Seriös och ambitiös ambassadör för naturvinsgenren. Samtidigt är det här i första hand en bunt riktigt schyssta viner. Mina favoriter i samlingen är inte minst den ruggigt krispiga rieslingen från Jochen Beurer och den lika läskande som grillvänliga Tout Bu Or Not Tout Bu från Domaine de Possible. (6 flaskor, 1 260 kr)

 

Fler dryckestips för sommaren!

6 svingoda varianter på sangria – med champagne, whisky och öl

Mango är sommarens öl-smak – här är de 9 godaste

15 festlokaler i Stockholm dit du får ta med egen alkohol

Sommarens drink är Centralamerikas svar på gin och tonic

$
0
0

När Café gjorde besök i Jonas Crambys fotostudio för att äta insekter i våras (köp senaste numret av Café för att få reda på allt om detta) så serverades det en drink mellan de larvigt (hepp!) goda rätterna. Eller ja, en grogg för att vara mer specifik. Jonas introducerade den grumliga groggen som en Paloma – ”duva” på spanska.

Den mexikanska drinken Paloma

Den mexikanska drinken Paloma är sommarens godaste.

Den var god. Eller rättare sagt, den var väldigt god. Enkel, läskande, och framför allt: ogjord – en långt ifrån betydelselös detalj att ta hänsyn till när man väljer sin favoritdrink.

Alkoholpreferenser är ju som bekant något vi gärna skyltar med, låter vara mycket synliga byggstenar för en välkomponerad personlighet. Är du en sådan som ”alltid” beställer en Old fashioned? Är du sunkölskonnässör? Spelar oförstående när andra tycker att Fernet är äckligt? Är du en IPA-man? (Tips i all välmening: var inte en IPA-man).

Friterad svål, guacamole med gräshoppor och Paloma hos Jonas Cramby.

Paloma tillsammans med gräshoppsguacamole och friterat fläsk. Obs: bilden är verkligen endast ett serveringsförslag.

Jag bestämde mig snabbt: Paloma var min sommardryck, och det gällde att vara snabb om jag skulle vara den som skulle lägga vantarna på skrytmöjligheterna kring duvgroggen.

Några veckor in i sommaren står det nu klart för mig att problemet inte är att vara först, problemet är att inte ha någon auktoritet alls. Kort sagt, ingen bryr sig om vad jag tycker är sommarens drink. Omgivningen har uppvisat ett omfattande ointresse för min brinnande iver att göra Paloman till sommarens drink.

När Sverige möter Mexiko i morgon är det ett utmärkt tillfälle för det svenska folket att förstå att Paloma, ja – det är sommarens drink, det. Men eftersom problemet med min bristande position som sakkunnig inom dryckeskulturen kvarstår så vände jag mig till källan, Jonas Cramby.

Jonas Cramby serverar apelsinskivor och älskar Mexikansk mat och dryck.

Sveriges kanske bästa kännare av Mexikansk mat och dryck: Jonas Cramby.

Han är Sveriges kanske främsta Mexiko-matkännare: den man som kan förvandla svenskarnas nötfärs till isärfallande carnitas. Det finns helt enkelt ingen med samma fackmannakunskap inom ämnet som Jonas Cramby, och: han är också tillräckligt ointresserad av fotboll för att inte ta hänsyn till onsdagens ödesmöte i fotbolls-VM när han bedömer groggens sommarstatus.

Jonas, vad är en Paloma?

– Det är Mexikos mest populära grogg helt enkelt. Centralamerikas motsvarighet till Gin & tonic. 

Varför är Paloman så poppis i Mexico, jag trodde att Margaritas var det man drack i Mexico?

– Man dricker mycket Margaritas också såklart, men Paloman är inte lika spritig, mer läskande och enklare att göra hemma. 

Hur kan man göra för att lyxa till den?

– Enklast är att bara blanda Tequila med grappo, en twist lime och massa is. Vill man ha lite mer genuin smak letar man upp den mexikanska läsken Jarritos med grapesmak, de finns i Sverige.  Den mest avancerade versionen använder färskpressad grapejuice, soda och sockerlag. 

Vad för andra mexicanska drinkar rekommenderar du?

– Allt med mezcal!

Vilken är din personliga sommardrink?

 – Paloman, så klart.

Så gör du en Paloma!

  • Blanda tequila och grappo
  • Pressa i lime
  • Fyll glaset med is
  • Överkurs: Pressa egen grapefrukt eller leta upp den mexikanska läsken Jarritos
  • Servera!
Recept på en riktigt god Paloma-drink

Så serverar du en riktigt god Paloma!


Emil Åreng tips för att lyckas med sommarens godaste drinkar

$
0
0

Fräscht, lättdrucket och inte för mycket krångel är ledorden när Emil Åreng tipsar om sommarens drinkar 2018.

Emil Åreng, utsedd till Sveriges bästa bartender på Bartender´s Choice Awards 2015 och Nordens bästa bartender 2013, har länge försett Umeå med stjärndrinkar, men tar från och med sommaren över som kreativ ledare på Cadierbaren på Grand. Vi tog ett snack med vår egen bloggare för att få de bästa drinktipsen inför sommaren.

Vad är hetaste smaken och råvaran i år?

– Jag tycker inte man kan utkristallisera så mycket trender egentligen – folk dricker mojito för det är skitgott! Det ska vara gott och fräscht, gärna longdrinks. Och tar man hantverket på allvar är det klassikerna som vinner i längden – fast självklart med en personlig tvist.

Någon speciell spritsort då?

– Nu på sommaren vill man ha lätta, enkla smaker, gärna med ljus sprit som gin, vermouth eller Italicus (en bergamott-likör). Vi går mot ljusare tider – då vill man ha ljusare sprit!

Emil Åreng är bartender på Cardierbaren på Grand Hotel.

Foto: Andreas Nilsson.

Gott med drinkar förstås, men man vill ju inte bli för full?

– Jag ser absolut en trend där vi väljer drycker med lägre alkoholhalt. Det är en återkommande sommartrend, men också något som mer och mer börjar sätta sig i svenskarnas beteende i allmänhet – det är inte roligt att vara för full.

Och då kan man dricka…?

– Aperol Spritz går som aldrig förr. Det läggs också alltmer vikt vid att undvika för mycket tillsatser och satsa på lokala råvaror – vi har ju en fantastiskt bra fauna här i Sverige.

Vad är ditt bästa drinkrecept i sommar?

30 ml Härnö gin
15 ml Italicus
25 ml citronjuice
15 ml honungsvatten (Blanda och värm upp 20 %vatten och 80% honung. Låt svalna)

Toppa med cava, kolsyrat vatten eller vad du råkar ha hemma.

Nämn några saker att ha hemma i kylskåpet för att lyckas med drinken.

  • Färska citrusfrukter
  • Sockerlag
  • Is. Frys is ett stort isblock i en stor bigpack-låda, vänd loss och karva sedan ut vad du behöver – stora eller små bitar.
  • Din favoritsprit
  • Smaksättare. Låt hemmaodlingarna frodas i sommar – mynta, basilika – vad du gillar!

Om jag bara ska köpa ett tillbehör för hemmabaren, vilket är det?

– En bra shaker.

Mer drinkar och gott i glaset från Café!

Sommarens drink är Centralamerikas svar på gin och tonic

Sommardrink i kvadrat – sätt syrensmak på din Gin & Tonic

Så gör du en läskande karaff med bourbondrink

$
0
0

Bourbon är en utmärkt drinkingrediens, även på sommaren. För dig som gillar sangria, Pimm’s, eller annan blandning serverad i stora karaffer tipsar Daniel Andersson på restaurangen Yellow i Stockholm om en enliters-batch av en bourbondrink.

Så gör du bourbondrinken Beam Superpunch

Du behöver (till drygt 1 liter):

30 cl Jim Beam
10 cl fruktsockerlag
1 flaska prosecco
skurna frukter till garnering

Somrig bourbon-drink i kanna.

Gör så här:

1. Sockerlag: Blanda uppskuren frukt (t.ex. blodapelsin, äpple, persika) tillsammans med 100 gram socker (för 10 drinkar), låt stå ett dygn. Häll på lika delar vatten som socker (1 deciliter per 100 gram) och koka upp till sockret löst upp sig, ta ut frukten och släng. Kyl ned sockerlaget.

2. Fyll en kanna med is och skurna frukter.

3. Häll whiskeyn och sockerlag över is och toppa upp med en flaska prosecco.

Rör om och servera!

Mer dryckestips från Café!

Emil Åreng tips för att lyckas med sommarens godaste drinkar

Sommarens drink är Centralamerikas svar på gin och tonic

6 svingoda varianter på sangria – med champagne, whisky och öl

Se nyktert på sommaren – här är 7 bästa alkoholfria biran

$
0
0


Big Drop Pale Ale Alcohol Free
(nr 1951, 19,90 kr)
Riktigt bra sommarnyhet på hyllan, bryggd i Wales. Bjuder på förvånansvärt bra smakdjup, med gott om citrus, knäckebröd, rostat bröd och honung. Kalas.

 


Die Bio Weisse Organic Glutenfree
(nr 1902, 18,90 kr)
Bäst just nu för den som gillar alkoholfri veteöl. Lätt klassisk skumbananton, men också vitpeppar, apelsinzest och lite honung.


Easy Rider Bulldog Non-Alcoholic IPA
(nr 1973, 15,90 kr)
Fyllig och bred i stilen, såklart med rejäla doser humle och med bra bett i beskan. Också gott om apelsinmarmelad, torkade aprikoser och färska örter.


Einbecker Brauherren Alkoholfrei Pils
(nr 1901, 12,90 kr)
Klassisk pilsner i ytterst lätt, läskande och törstsläckande stil. Slinker ner lätt i strupen med sina smaker av citrus, ljust bröd och gräsiga örter.


Clausthaler Unfiltered
(nr 1976, 11,90 kr)
Smakrik, fyllig och välbalanserad, med massor av humlearomatik kombinerat med ljust bröd, apelsinzest och ett litet stänk honung. Ett klart fynd på hyllan!


Estrella Damm Non-Alcoholic
(nr 1903, 10,90 kr)
Kan verkligen älska den här typen av superenkel och lätt öl, särskilt en varm sommar som den här. Perfekt törstsläckare efter gräsklippningen eller på den soliga bryggan.


Big Drop Milk Stout
(nr 11966, 19,90 kr)
Ännu en höjdare från det här bryggeriet, och här något så ovanligt som en alkoholfri stout med klassiska nyanser av kaffe, rågbröd, kakao och soja. Hatten av.

Så smakar världens bästa single malt-whisky Ardbeg Uigeadail

$
0
0

I dagarna utsågs Ardbeg till Årets destilleri i den prestigefulla internationella whiskytävlingen International Whisky Competition (IWC), och samtidigt utsågs också destilleriets whisky Ardbeg Uigeadail till både Bästa single malt och Bästa rökiga whisky.

Jag har smakat den och hade en skvätt kvar hemma som jag kunde gå tillbaka till och testa nu igen. Och jodå, gillar man rökig whisky är Uigeadail onekligen en tungviktare. Snacka om käftsmäll och rökbomb!

Ardbeg Uigeadail

Ardbeg Uigeadail utsågs till både Bästa single malt och Bästa rökiga whisky.

Till att börja med är alkoholen hyfsat hög (54,2 procent) vilket ger en rejält rivig framtoning. Doften är duktigt rökig, med nyanser av tjära och falnad brasa, men också med nyanser av russin, torkade fikon och kanel, toppat med ett uns havssälta och lite tång.

Smaken är ett kraftprov av rang, och dricker man det helt ren är det som att gommen nästan domnar av alkohol och toner av tobak, tjära, lakrits, mörkrostat kaffe, brandrök och lite läder. I eftersmaken skiner små försiktiga nyanser av citruszest och mynta igenom med någon slags kombination av fräschör och bitterhet.

Trots kraften lyckas Uigeadail, imponerande nog, ändå hålla balansen hela vägen från första sniff till sista bortdöende eftersmak. Samtidigt tycker jag absolut att det här är en whisky som bäst njuts med två tre droppar rumstempererat vatten och sippas i små försiktiga klunkar.

Ardbeg Uigeadail (nr 10407) finns att köpa på Systembolaget för 709 kr.

Mer om whisky från Café!

Whisky med vatten, is eller rent? Så gör det skillnad

Så gör du eget whiskysmör – perfekt till en grillad köttbit

Ölbåten bjuder på gratis öl i Stocholms skärgård i sommar

$
0
0

Att hålla myggen borta, solglasögonen hela, och ölen kall är tre stora problem under sommar- och semestertider. Hur du gör med myggen (sluta träna eller drick mer öl – läs mer här) eller solglasögonen hela får du faktiskt lösa på egen hand, men för att få kall öl kan du ta hjälp av ölbåten!

Det är Carlsberg som kommer att kryssa runt mellan ett drygt tjugotal ställen i Stockholms skärgård med båten full av kall öl. Från och med den 7 juli går det att pricka in båten och du håller enklast koll på var den befinner sig och är på väg via ölbåtens Facebooksida.

Några av ställena båten stannar vid är Arholma, Björkskär, Blidö, Dalarö, Djurö, Fejan, Finnboda, Grinda, Harö, Ljusterö, Möja, Nassa, Ornö, Rödlöga, Sandhamn, Simpnäs, Svartlöga, Svartsö, Utö, Vaxholm, Yxlan och Öja.

Sedan åtta är tillbaka infördes en ny sjöfylleri-lag som innebär en maxgräns på 0.2 promille för att få köra båt* på sjön så ölen som ges ut är alkoholfri, men KALL!

*Lagen gäller för alla typer av båtar, undantaget är båtar under tio meter som går långsammare än 15 knop.

Viewing all 1802 articles
Browse latest View live