Quantcast
Channel: Mat & dryck – Cafe.se
Viewing all 1802 articles
Browse latest View live

Sommarens 10 grymmaste grillviner – från box till lyx

$
0
0

Bästa och godaste vinerna till grillat kött 2018


Ramos Reserva 2016
(nr 6139, 249 kr, box)

Jag tycker generellt att man ska undvika box, men om man absolut vill ge sig in i boxträsket är det här utan tvekan det bästa valet. Rödbärig och hyfsat fräsch, med kryddiga inslag av kanel och lite lakrits.


Terra Organic Reserve Mavrud Cabernet Franc Merlot 2016
(nr 2556, 79 kr)

Rustik och hyfsat enkel druvblend från Bulgarien, som för priset bjuder på en riktigt schysst vinupplevelse. Gott om mörka bär med stråk av ekfat.


Coto de Imaz Reserva 2013
(nr 2659, 110 kr)

Rioja kan göra sig magiskt bra som grillvin, särskilt med en bit ordentligt kryddat lamm på grillen. Här ett vin med klassiska smaker av jordgubbar, tobak och lite kryddnejlika.


Les Lauzeraies Tavel 2017
(nr 2724, 119 kr)

Rosé till grillat? Javisst! I alla fall när det är en rosé av den här kvalitén, med bred munkänsla och fin struktur. Sitter snyggt till både kyckling, fläsk och halloumirätter.


Loimer Zweigelt 2016
(nr 3036, 119 kr)

Riktigt bra exempel på en intressant österrikisk druva. Gott om blåbärsfrukt och nyanser av barrskog, rosmarin, röda bär och en lätt stjälkig bitterhet i avslutet.


Espelt Terres Negres 2015
(nr 4656, 149 kr)

Mustig, mastig och mörkfruktig i både doft och smak, med gott om ekfatskryddor och bra djup i smakerna.


Saint-Joseph Dauvergne Ranvier 2016
(nr 2875, 209 kr)

Saint-Joseph-typisk med lätt rosenparfymerad doft och smaker av fräsch rödbärighet och en grusig mineralitet. Fortfarande väldigt ung, så lufta minst två timmar.


Barolo Serralunga d’Alba Fontanafredda 2014
(nr 2305, 269 kr)

Klart att en barolo måste få vara med på grillvinslistan! Bjuder på hela baletten av urtypiska smaker – nypon, rosor, kanel, lavendel, lagerblad och svart te – och sitter ursnyggt till helgrillad fläskfilé.


Chateau Montelena Cabernet Sauvignon 2013
(nr 71926, 399 kr)

Magisk pava, med tät struktur och rättframma smaker av svartvinbär, cederträ och tobak, toppat med lite eukaluptys. Världsklassvin som förtjänar en köttbit av bättre snitt.


Brunello di Montalcino Il Marroneto 2012
(nr 79074, 590 kr)

Alltså, vilket vin! Stort och mustigt med elegans och finess från första sniff till sista bortklingande eftersmak. Skulle gärna köra en schysst bit lamm till det här.

Mer om viner!

Vinlåda är det nya lådvinet – 5 godaste vinpaketen att beställa hem

6 svingoda varianter på sangria – med champagne, whisky och öl


Så lyckas du med marinaden till grillade köttet i sommar – 5 tips

$
0
0

Glöden blev perfekt (halleluja!) och du tog köttet i precis rätt tid. Ölen är kall, tillbehören är väl genomtänkta och solen skiner.

Men köttet smakar ju ingenting? Vad är det som blev fel med marinaden? Kan det vara någon av de här klassiska missarna?

Så fixar du perfekta marinaden till grillade köttet

1. Du har inte tillräckligt med smak

Det är synd att lägga tid på att fixa egen marinad om du inte ger den lite kärlek. Satsa på bra råvaror, rosta kryddorna, mortla de färska örterna och krossa vitlöken så lyfter du smakerna flera snäpp.

2. Du har för mycket smak

Det är också fullt möjligt att ösa på med lite för mycket smak. För många olika eller kraftiga smaker tar ut varandra och slutresultatet blir inte gott. Håll dig till smaker som matchar varandra och det du marinerar, med möjligen EN spännande avstickare. En klassisk grund för en lyckad marinad är att förutom fett, salt och smaksättare även inkludera lite syra och lite sötma.

3. Du väntar inte tillräckligt länge

Köttet behöver en stund för att hinna ta till sig smakerna och maximera effekten av marinaden. Trettio minuter är ett minimum, men gärna längre om du har möjlighet. Glöm bara inte att ta fram köttet i tid.

8 marinader till grillat

4. Det är för salt

Salt är självklart en viktig ingrediens i din marinad och hjälper till att möra köttet. Men var försiktig så att det inte blir för mycket. Salta hellre i efterhand eller låt dina gäster salta själva.

5. Du har för lite marinad

Snåla inte! Det är bättre att göra en rejäl sats så att allt kött täcks av marinad och kan ta till sig av smakerna och effekten av marineringen. Glöm inte att torka bort överflödig marinad innan du grillar så att det inte droppar ner på glöden och börjar brinna.

Fler tips för en lyckad sommar vid grillen!

Sommarens 10 grymmaste grillviner – från box till lyx

Så gör du eget whiskysmör – perfekt till en grillad köttbit

Så blir du mästare på att röka kött på grillen

Artikeln publicerades först på ELLE mat & vin.

Sommarens 8 härligaste läskedrycker

$
0
0

Har ni lemonsoda? Det är en kvinna i beige kjol och matchande överdel som undrar. David Gray och Oliver Uhmeier på Soda nation i Hornstull har ingen sådan att sälja, men tipsar om en italiensk limonata: ”det är surt, gott och fräscht. En kallpressad lemonad”. Det är hon verkligen inte intresserad av. Det ska tydligen vara den vanliga, ”annars får det va”.

– Vissa kan man inte övertyga… det roligaste är personer som alltid vill ha grape tonic. Det är sånt du köper för tre kronor, något som alkisar dricker, säger butikens grundare David Gray, 24.  

Bland väggar helt täckta av flaskor och burkar har David sedan 2016 drivit Europas enda konnässör-etablissemang för kvalitetsläsk. Ingen vanlig läsk och ingen lemonsoda, till kvinnans stora förvåning, så långt sockersöta ögon når. Café tog sig ner till dessa läskeblaskproffs för att få tips om vilka som är sommarens hetaste läskedrycker. 

Vilken läsk säljer bäst?

– Det är Leninade (mer om den längre ner i artikeln). Men när vi hade Semmelsoda slog vi säljrekord klockan tre på dagen och fick skicka efter fler flaskor med expressbud över helgen. Det var helt galet. Men den var en pain in the ass att göra, säger David Gray. 

Varför?

– De som tillverkade den envisades med att vi skulle ha en belgare som gjorde smaken men han hade aldrig ätit en semla. Vi fick skicka smaker fram och tillbaka hur länge som helst. 

Vilken är den mest udda läsk ni tagit in? 

– Egg nog, pepparkakshus, polka, red hot som smakar Big red-tugummi, choklad-hallon, bacon, bacon-chokladtryffel. Det är så många.

Sommarens 8 hetaste läskedrycker

… enligt David Gray och Oliver Uhmeier på Soda nation.

Dr. Browns original cel-ray

PRIMÖRBRYGD. ”Selleriläsk från New York, den första läsken som produceras i de nordligare staterna och den första kosher-certifierade läsken. Det är som en pommac med selleritoner, en klassiker som finns på alla kosher-delis i New York. De var faktiskt de första som började göra cream soda kommersiellt.”

Drick till… en bolognese eller klassisk svensk mat som Janssons frestelse.

Waialua pineapple 

STRANDSODA. ”Superfräsch läsk som görs på en av världens dyraste rörsocker, Maui cane sugar, med betydligt bättre glykemiskt index än vanligt socker. Har en fjäderlätt och rund sötma.”

Drick till… poké bowl eller asiatisk mat, tex mex eller hawaiipizza.

Roger that

POPPIG CHERRY. ”Körsbärscola från gänget bakom fyndigheter som Trump tonic – Make America grape again och Leninade – A taste worth standing in line for. Som flytande marmelad, fast kolsyrad. En läsk som balanserar ut körsbärets medicinaktiga smak med granatäpple.” 

Drick till… georgisk mat och annat från ”körsbäsrsländerna” Polen, Kroatien, Italien. Tips: ät den till Roquefortost.

Leninade

CRÈME DE LA KREML. ”Egentligen inte så intressant – den smakar som Fanta exotic – men folk är som galna i den. Säljer slut på en gång, den säljer dubbelt så mycket som den näst bäst säljande läsken vi har. Har en fruktighet som faller alla i smaken och vad den saknar i smak väger den upp i roliga fyndigheter.”

Drick till… piroger eller mexikansk mat.

Three cents pink grapefruit soda

PALOMAPOLAREN. ”Superfin, mikrobrygd läsk från Grekland med smak av grapefrukt (perfekt till sommarens Paloma!). Hög kolsyra som fixar stinget utan att bli för bitter. Den är perfekt! Det godaste jag druckit!”

Drick till…  tequila. I en Paloma. 

Swamp Pop Filé Root Beer

MASTIGT MÅSTE. ”Food truck-kedja från Louisiana som slagit sig in på läsk och tillverkar den med områdets bästa rörsocker och samma kryddor som i till exempel maträtten gumbo. De gör flera typiska sydstatssmaker i läskform som kolaknäck och fikon. Det här är en välavvägd root beer, smakar som en riktigt bra cola med root beer-toner, en riktigt bra mix. ”

Drick till… glass och rom i en root beer float. 

Jarritos mexican cola

COKEDÖDAREN. ”Klassiker. Den enda cola du egentligen behöver.” 

Drick till… tacos, burritos eller peruansk mat. Mat med mycket surt i. Tips: marinera kött eller något i den tillsammans med koriander. 

Dangerous ginger beer

REGGAEDRICKA. ”Jamaicansk ingefärsläsk med kryddnejlika i, det känner man tydligt. PRECIS så här ska en ginger beer smaka, verkligen en av de bättre jag någonsin druckit. Till skillnad från en ginger ale som sticker i näsan känns ingefärssmaken i en ginger beer i halsen.” 

Drick till… karibisk mat eller en whisky cheddar-ost. 

Lycka till bland läskeblasken!

7 väldigt dessertiga desserter att grilla i sommar

$
0
0

Grillade huvudrätter i alla ära. Men vad kan man grilla i efterrättsväg? Café tipsar om 7 recept till väldigt dessertiga desserter att slänga på grillen i sommar.

Grillade marshmallowskakor

Mjukt, kladdigt, knaprigt, gott.

Goda efterrätter på grillen

Foto: garnishwithlemon.com Recept: ellematovin.se

25–40 st beroende på storlek.

Du behöver:

4 1/2 dl farinsocker
3/4 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
200 g smör, rumsvarmt
2 ägg
6 1/2 dl havregryn
3 dl mjöl
1 tsk bikarbonat
1 tsk salt
300 g hackad mörk choklad av bra kvalitet
marshmallows
grillpinnar

Gör så här:

Sätt ugnen på 180°. Rör farin, strösocker, vaniljsocker och smör krämigt. Vispa äggen lätt.

Häll i äggen och havregrynen, rör om. Blanda mjöl, bikarbonat och salt i en skål. Tillsätt mjölblandningen och arbeta väl. Hacka chokladen grovt och rör ner den i smeten. Forma små runda kakor och lägg dem på en plåt med bakplåtspapper.

Grädda kakorna 8–12 min beroende på storlek. Låt svalna.

Trä marshmallowsen på en grillpinne och låt var och en grilla dem tills de blir mjuka, det tar ca 1–2 minuter. Kläm marshmallows mellan två kakor och tryck ihop.

 

Jordgubbsspett med brownie och marshmallow

Livet – bokstavligen – på en pinne.

Grillade jordgubbsspett med chokladbrownie

Foto: Ericassweettooth.com

Du behöver:

jordgubbar
en brownie eller valfri kaka, gärna i ugnsform
grillspett
marshmallows
chokladsås (valfritt)

Gör så här:

Blötlägg spetten om du ska grilla dem.
Stansa eller skär ut lagom stora bitar av brownien eller den mjuka kakan.
Varva jordgubbar, kakbitar och marshmallows på spetten.
Grilla snabbt.
Avsluta med att ringla över chokladsås.

 

Grillade nektariner med vaniljglass, honung och nötter

Det grillas nektariner som aldrig förr – och det här är ett av de allra bästa sätten att äta dem.

Recept på 7 grillade efterrätter

Foto: Whatsgabycooking.com Källa: ellematovin.se

4 personer

Du behöver:

6 nektariner
500 g vaniljglass
50 g hackad mörk choklad
50 g hackade nötter
4 msk flytande honung

Gör så här:

Dela och kärna ut nektarinerna. Grilla dem mjuka och varma. Lägg upp tre halvor på varje tallrik, lägg på en skopa glass. Strö över choklad och nötter och ringla över honung.

 

Grillad smulpaj med bär

Smulpaj är sommarens efterrättsräddare. Funkar med de flesta frukter och bär.

Grilla smulpaj

Foto: IBL Recept: allas.se

4 personer

Ingredienser:
4 folieark, ca 40×40 cm
400 g blandade frysta eller färska bär
3/4 dl vetemjöl
1 dl havregryn
1 dl socker
1/2 dl hackad mörk choklad
1/2 dl flagad hackad mandel
75 g smör
2 msk florsocker

färska bär
vaniljsås eller vaniljglass

Gör så här:

Forma foliearken till fyra skålar. Tina bären och fördela dem i folieformarna.

Blanda vetemjöl, havregryn, socker, choklad, mandel och smör. Arbeta ihop till en smulig deg och fördela ovanpå bären. Pudra florsocker över och ställ på grillen med indirekt glöd. Lägg på locket till grillen och låt smulpajerna bakas i ca 15 minuter eller tills bären börjar småputtra.

Garnera med färska bär och servera med vaniljsås eller en kula vaniljglass.

 

Gino på grillen

Den enkla, fräscha sommarklassikern.

Gino på grillen

Recept och foto: allas.se

Ingredienser:

10-12 jordgubbar, färska
2 bananer, skivade
3 kiwi, skivade
150 gram vit toblerone eller vit choklad

Gör så här:

Fördela frukt och bär i mitten på 4 ark aluminiumfolie. Finriv chokladen och strö ut över frukten. Vik ihop till foliepaket och lägg på grillen i 6–8 minuter, gärna med locket på om det är en klotgrill.

Servera med en kula vaniljglass.

 

Nutellapizza med bär

Sötchock: what’s not to like?

nutellapizza

Foto: IBL Recept: allers.se

Ingredienser pizzadeg:

25 g jäst
3 dl vatten
1 msk socker
1 krm salt
½ tsk stött kardemumma
2 msk neutral matolja
1 dl kokosmjöl
ca 5 dl vetemjöl

Fyllning:
2 dl Nutella
5 dl bär
1 tsk potatismjöl
¾ dl vit choklad
¾ dl pistagenötter

Gör så här:

Smula ner jästen i en degbunke och tillsätt fingervarmt vatten. Rör om tills jästen är upplöst.

Tillsätt socker, salt, kardemumma och matolja. Blanda ner kokosmjöl och vetemjöl och arbeta samman till en blank och smidig deg. Täck degen med en bakduk och låt den vila i bunken i ca 40 minuter.

Stjälp upp degen på mjölad arbetsbänk och kavla ut degen rektangulär, ca 18×35 centimeter. Lyft över degplattan på bakpappersklädd plåt. Vik upp degen runt om till en smal kant och tryck till så den fastnar. Den smala kanten gör att fyllningen inte rinner av brödet under gräddningen.

Bred ut Nutellan jämnt över degplattan. Strö potatismjölet över bären och blanda om varsamt så att bären blir jämnt mjölade runt om. Strö ut dem över krämen. Låt brödet jäsa i ca 30 minuter.

Grovhacka chokladen och pistagenötterna, strö det över pizzan och grilla på pizzasten under lock tills chokladen har smält och kanterna har fått lite färg, cirka 5-10 minuter.

 

Kladdkaka på grillen

Kladdkakerecept svämmar internet över av, men här är en av våra favoriter (här anpassat för grillning). Rör ihop smeten, häll ner i en form och grädda på eftervärmen medan ni äter.

Lägg kladdkakan på grillen!

Foto: IBL Recept: ellematovin.se 

Du behöver:

50 g smör
2 ägg
2 dl mörkt muscovadosocker
1/2 dl matolja
2 1/2 dl vetemjöl
4 msk kakao
1 tsk vaniljsocker
2 tsk bakpulver

Gör så här:

Smält smör. Vispa ägg och muscovadosocker luftigt, rör ner smör och olja. Blanda vetemjöl, kakao, vaniljsocker och bakpulver och vänd ner i smeten. Häll ner i formen. Grädda kakan på grillen 10-20 minuter, tills kakan är fast i kanterna men fortfarande lite lös i mitten. Servera med lättvispad grädde eller glass.

Artikeln publicerades först på Femina.

LÄS OCKSÅ:

Så lyckas du med marinaden till grillade köttet i sommar – 5 tips

Emil Årengs tips för att lyckas med sommarens godaste drinkar

6 svingoda varianter på sangria – med champagne, whisky och öl

Här är Sveriges bästa pizza – en smarrig somrig vinnare

”Granen” gör som Zlatan – investerar i superdryck

$
0
0

Efter ett succé-VM där Andreas Granqvist var en av de bärande svenska spelarna i vad som blev en kvartsfinalframgång är han nu ”Granen” med hela svenska folket. Många förvånandes när backklippan meddelade att han flyttar hem till Helsingborg i superettan, där han nu kommer att spendera sin fotbollsspelartid, efter fem år i ryska klubben Krasnodar.

Zlatan har investerat i – typ – tusen olika projekt, däribland en padelhall i Stockholm och som tidigare delägare i Vitamin Well. Likaså Djurgården och landslagets ex-keeper Andreas Isaksson som investerat i en padelhall i Avesta. Och nu är det ”Granens” tur att ta steget in i businessvärlden. Precis som gamla landslagspolarn Zlatan är det vätskeersättningsdryck som lockar till investering.

Funktionsdrycken Norr har funnits i butiker sedan februari, och det är här Granqvist valt att kliva in med sina ryska fotbollsproffspengar.

– Det är med stolthet jag ställer mig bakom Norr. Det här är ett företag som ger tillbaka till samhället där hjälpen behövs som mest, och om jag kan bidra med något vill jag givetvis göra det, säger Andreas Granqvist i ett pressmeddelande.

Andreas Granqvist chippar in stålar i funktionsdrycksföretaget Norr.

Andreas Granqvist chippar in fotbollsproffsstålar i funktionsdrycksföretaget Norr.

Bland övriga, mer eller mindre, kända investerare i bolaget märks Calle Schulman, Martin Dahlin, Robin Söderling och den före detta Philadelphia Flyers-spelaren Kim Johnsson.

Norr innehåller ämnen som hjälper kroppen att återställa vätskebalansen när den försämrats av exempelvis träning, värme och stress. Drycken innehåller minimalt med socker och finns i fem smaker: 02 Citron/Fläder, 08 Svarta vinbär, 04 Citron/Ingefära, 07 Ananas/Grapefrukt och 01 Äpple.

För varje såld flaska donerar dessutom Norr vätskeersättning och zinktablett till utsatta med sjukdomar orsakade av smutsigt vatten och bristfällig hygien. Bolaget låter meddela att dom hittills donerat drygt 200 000 enheter till behövande.

LÄS OCKSÅ:

13 skadeglada reaktioner på Englands semifinalpladask

Sommarens 8 härligaste läskedrycker

Sveriges bakfullaste programledare reder ut 8 myter om bakfylla

Jaha, där kom årets ”ölen kan explodera”-nyhet – här är tidigare explosionsöl

$
0
0

Det börjar bli en vacker kärlekshistoria, den mellan ett öl som riskerar att explodera och Systembolaget. I eftermiddags skickade Systembolaget ut ett pressmeddelande där de skriver att det amerikanska ölet ”Snow Cat Coffee Stout” (med artikelnummer 1590 på Systembolaget) får säljstopp på grund av explosionsrisk.

Kunder som köpt den explosiva (hehe) ölen kan givetvis lämna tillbaka den till närmsta Systembolag och få tillbaka pengarna – så länge det sker innan 12 augusti.

Det amerikansk ölet ”Snow Cat Coffee Stout” får säljstopp från Systembolaget – eftersom det riskerar att explodera.

Det amerikansk ölet ”Snow Cat Coffee Stout” får säljstopp från Systembolaget – eftersom det riskerar att explodera.

Tidningarna går givetvis i push-extas i det redan brand- och elddominerade nyhetsflödet. Men det är sannerligen inte första gången vi nås av en nyhet om en öl som säljs på Systembolaget som riskerar att explodera.

2016 inträffade det två gånger.

Först på sommaren, när Göteborgsbryggeriet Poppels var tvungna att återkalla sin ”Extra special bitter” från Systembolaget på grund av explosionsrisk.

Göteborgsbryggeriet Poppels och deras ”Extra special bitter” var först ut med öl som riskerar att explodera.

Göteborgsbryggeriet Poppels och deras ”Extra special bitter” var först ut med öl som riskerar att explodera.

– Vi har kollat i vårt kvalitetsregister och konstaterat att några av flaskorna har efterjäst. Då ökar trycket i flaskan. Det vill säga att det fanns en risk att detta kunde drabba fler kunder. I samråd med Systembolaget valde vi därför att dra in den aktuella batchen, kommenterade Mats Wahlström, pressansvarig på Poppels, ölets explosionsrisk.

Lite senare, i november 2016, var  dags för det nyzeeländska ölet ”Aro Noir” att riskera att självdetonera.

– Som vi har sett så har vissa exploderat och hela överdelen av burken lossnat. Så man ska vara försiktig så man inte kommer åt något vasst, sa Systembolagets dåvarande pressansvarig Therese Elmgren till Expressen då.

2016 återkallades det Nya zeeländska ölet ”Aro Noir” till följd av explosionsrisk. 

2016 återkallades det nyzeeländska ölet ”Aro Noir” till följd av explosionsrisk.

Vi får se hur lång tid det dröjer innan vi nås av nästa nyhet om ett öl som riskerar att explodera på Systembolaget…

Dunkin’ Donuts i konkurs – stänger alla butiker omedelbart

$
0
0

Det amerikanska munkföretaget Dunkin’ Donuts har funnits i Sverige 2014 och har fem butiker och två så kallade ”shop in shops” – varav samtliga i Stockholmsområdet.

Nu meddelar man att avvecklar verksamheten med omedelbar verkan. Redan förra veckan stängde samtliga franchisebutiker igen i Sverige, och en konkursansökan lämnades in av företaget till Linköpings tingsrätt i onsdags, skriver Aftonbladet.

En tidigare anställd berättar att man haft på känn att det gått ekonomiskt knackigt för företaget, men att konkursen ändå kom väldigt förvånande.

– Vd:n kom förbi vår butik på torsdagen i förra veckan och sa att vi var tvungna att stänga ner butiken omedelbart. Sedan kom en advokat och bad oss skriva på ett uppsägningskontrakt, där det stod att företaget hade gått i konkurs, säger den tidigare anställda till Aftonbladet.

På munkjättens svenska hemsida verkade dock framtidsutsikterna positiva. Bland annat skriver man att man ”siktar på att öppna 30-50 enheter över hela landet inom de närmsta fem åren fr.o.m. 2018”.

Men så blir det alltså inte: svenskarna verkar uppenbarligen inte ha samma förkärlek till den sötsliskiga munken som amerikanerna.

Den heta sommaren kan leda till dyrare ölpriser i höst

$
0
0

Konsekvenserna av den extremt solsäkra och varma sommaren 2018 är redan väldokumenterad i de åtskilliga skogsbränderna som härjar just nu. En ytterligare konsekvens av torkan är att skördarna blir dåliga – något som kan komma att påverka ölpriserna i butik och på restaurang efter sommaren.

Skörden av svenska korn, som används för att producera malt, har varit betydligt sämre än väntat och riskerar att ta slut, skriver P4 Halland. Skörden kommer att bli mycket mindre och även sämre i kvalitet. Detta medför, inte helt ologiskt, att råvarorna blir dyrare och därmed finns det stor risk att även ölpriserna påverkas uppåt i prisnivå.

– Det blir mindre kärnor så bryggerierna måste använda mer malt för att få samma mängd öl, det kan också påverka hållbarheten på ölet, säger Dieter Nowack, inköpschef och ansvarig för kundförsörjning på Viking Malt till P4 Halland.

Och priserna på malt har redan stigit med 50 procent, vilket leder till en dyrare process att framställa slutprodukten – ölet. Tack och lov behöver vi emellertid inte superoroa oss för att ölen kommer att ta helt slut.

– Malten från svenskt korn kommer att ta slut men i det stora hela finns det på världsbasis tillräckligt med råvaror för att producera malt. Öl kommer det att finnas, säger samme Nowack.

Det är inte bara kornskörden som är drabbad. Lantmännen släppte nyligen sin skördeprognos – och Sverige går mot det sämsta skördeåret på 25 år.

Det återstår att se hur mycket ölpriserna kommer att påverkas, men att ölpriserna riskerar att stiga är så långt ifrån en uppiggande – HÄRLIG – sommarnyhet vi kan komma.


Här är nya smaken från Marabou – så smakar den

$
0
0

Nya Marabou-smaker är alltid efterlängtade nyheter. Det är bara att titta på chokladjättens Facebook-sida, där majoriteten av frågorna och feedbacken från kunderna handlar om spekulationer och önskemål vilken som ska bli nästa chokladkaka att ta plats i butikshyllorna.

Idag är det så dags för Marabous nya smak. Denna gång kombineras den klassiska mjölkchokladen med stycksaken ”CRISP!” – frasiga rispuffar i kombination med mjuk toffee.

– CRISP! lanserades som stycksak under 2016 och tidigare i år lanserade vi även CRISP! Bites. Sedan dess har CRISP! varit mycket omtyckt och blev därför det självklara valet att utgå från när vi experimenterade fram nästa smakkombination för vår nya chokladkaka. kommenterar Niklas Larsson, varumärkeschef för Marabou, den nya smaken.

Så hur smakar den då, Marabous supernyhet? Här är några av omdömena när chokladen provsmakades på redaktionen.

– Jag var på förhand rejält orolig för att toffeen skulle ta över. Man vill aldrig att toffeen ska ta över något. Men det gör den ju inte, den var faktiskt otroligt god. Bra, Marabou!

– Den smakar som en grövre Noblesse, vilket givetvis är goda nyheter.

– Ja, och som en puffigare Digestive. Bra!

Frasig look!

Marabou CRISP! kommer att finnas exklusivt i Coops butiker från och med vecka 32 – alltså nästa vecka. Till övriga butiker kommer Marabou CRISP! från och med vecka 38.

Här är drycken som slår alla rekord i sommar

$
0
0

Försäljningen av alkoholfri öl har stigit så mycket i sommar att vissa bryggerier fått gå i 3-skift för att klara efterfrågan. Hos Carlsberg är ökningen 40 procent, hos Spendrups är den 54 procent.

Exakt vad det är som fått försäljningen av alkoholfri öl att dra iväg långt mer än andra drycker just sommaren 2018 är inte helt klart. Rose-Marie Hertzman, presschef på Spendrups, tror att det finns flera orsaker:

– Vi ser att fotbolls-VM påverkat starkt, liksom det varma vädret. Men samtidigt tror vi att det skett ett paradigmskifte i synen på alkoholfri öl. Alkoholfri öl har tagit marknadsandelar från lättölen men har samtidigt hittat nya målgrupper. Kvinnor och invandrargrupper är två exempel, säger hon.

För Spendrups är ökningen för alkoholfri öl 54 procent. Det är siffror från maj och juni men juli ser ”minst lika bra ut”, enligt Rose-Marie Hertzman, presschef på Spendrups.

– Det är fantastiska siffror. Vi hade överhuvudtaget inte förväntat oss detta. Vi jublar, ringer i klockan och arbetar 3-skift, säger hon.

Spendrups har en marknadsandel i Sverige på alkoholfri öl på 37 procent. Störst är Carlsberg med en 50-procentig marknadsandel i segmentet.

– Jämfört med 2017 har vi sålt över 40 procent mer alkoholfri öl under perioden maj-juli, säger Henric Byström, kommunikationschef på Carlsberg Sverige.

– Allt fler upptäcker alkoholfri öl. Tidigare sågs alkoholfria alternativ mest som ett nödvändigt ont, men nu finns både en stark alkoholfri trend och massor av goda alkoholfria öl att välja mellan, säger han.

Rose-Marie Hertzman är inne på samma spår:

– Svenskarna dricker allt mindre alkohol och väljer alkoholsvagare alternativ. Det slår igenom på öl, sprit och nu även vin, vars snittalkoholhalt ökade under några år. Dessutom kan vi se att stupfyllan inom flera områden helt har försvunnit, säger hon.

Bryggeriföretaget Nils Oscar har inte så stora marknadsandelar på alkoholfri öl men även här märks ökningen. I snitt under maj och juni är ökningen över 35 procent för deras alkoholfria pale ale jämfört med samma period i fjol.

Processen att framställa alkoholfri öl skiljer sig från tekniken att göra lättöl. Lättöl görs med mindre humle och mindre jäst vilket inte ger samma smak som starkare ölsorter där jäsprocessen är längre. Alkoholfri öl görs i dag med hjälp av destillering i vakuummiljö. Fram till destilleringen bryggs ölet som ett vanligt starköl. Det gör att smaken kan bevaras.

Sifoundersökningen ”Dryckeskollen” visar att sju av tio svenskar har druckit alkoholfri öl. Mest förtjusta i denna öl är män i åldern 30 till 49 år – bland dessa är det hela 85 procent gärna tar en alkoholfri öl.

Fakta/Alkoholfri öl

  • 7 av 10 (76 procent av männen och 65 procent av kvinnorna) svenskar har druckit alkoholfri öl.
  • Bland män i åldersgruppen 30 till 49 år har 85 procent druckit alkoholfri öl.
  • 25 procent av svenskarna dricker mer alkoholfri öl idag än vad de gjorde för ett år ett år sedan.
  •  80 procent av de som har smakat alkoholfri öl tycker att det är gott. 16 procent tycker inte att det smakar gott.
  • Sommaren är den tid på året då flest dricker alkoholfri öl: 46 procent av de som ingick i undersökning uppgav att de helst dricker alkoholfri öl på sommaren.

Källa: Dryckeskollen/Delfi Svensk Dryckstatistik.

Mer om svenskarnas återhållsamma alkoholkonsumtion i sommar:

Emil Åreng: ”Sverige har blivit internationella – vi orkar inte dricka varje dag”

Absolut Vodka och Oatly samarbetar – släpper ”freakshakes” till WOW

$
0
0

Way Out West står för dörren, och nu annonserar Absolut Vodka att man går in som officiell spritpartner till västkustfestivalen. Tillsammans med Oatly kommer man under festivalen ta fram så kallade ”freakshakes” – speciellt framtagna speciellt för festivalen.

Freakshakes är en vidareutveckling av den klassiska milkshaken menar företagen, och mellan konserter och dagsfester är tanken att WOW-besökare ska kalasa på festivaldrinkar gjorda på Oatlys nylanserade glassar och vodka från Absolut. En mjölkfri White Russian har självklart också tagits fram, där komjölken byts ut mot Oatlys havredryck iKaffe.

Totalt är det fem havremjölkbaserade drinkar som har tagits fram i samarbete – scrolla ned för att kolla in recepten.

”Mango”

40ml Absolut Mango
20 ml Orange Cordial
1/d fryst mango
125ml Oatly Mango/Orange
1 skopa Oatly vanilj
Blanda samtliga ingredienser tillsammans med en skopa is i en blender som skapar en krämig konsistens. Toppa med små marshmallows, donuts och strössel.

”Berry”

50 ml Absolut Vanilia
1/2dl frysta jordgubbar
20ml Rich Syrup
125ml Oatly iKaffe
1 skopa Oatly Jordgubb
Blanda samtliga ingredienser tillsammans med en skopa is i en blender som skapar en krämig konsistens. Toppa med jordgubbar och marshmallows. Rich Syrup är 60 % socker och 40% vatten, alternativet är att använda Monin Gomme.

”Mocha”

40 ml Absolut
20 ml Rich Syrup
1 shot espresso
125 ml Oatly Chokladmjölk
1 skopa Oatly Choklad
Blanda samtliga ingredienser tillsammans med en skopa is i en blender som skapar en krämig konsistens.

”Salt n’ Nut”

40 ml Absolut Vanilia
20 ml lönnsirap
125 ml Oatly iKaffe
1 skopa Oatly Salty Caramel & Hazelnut
Blanda samtliga ingredienser tillsammans med en skopa is i en blender som skapar en krämig konsistens. Toppa med karamellsås och popcorn.

”Absoloatly White Russian”

40 ml Absolut Vodka
20 ml Kahlúa
Oatly iKaffe
Fyll ett glas med is, häll sedan i Kahlúa och Absolut Vodka. Fyll upp med Oatly iKaffe.

Mer om Göteborg och Way Out West:

10 mindre spelningar du inte vill missa på Way Out West

Så klarar du Way Out West-helgen i Göteborg – 5 tips som underlättar

Way out west-tips: Den bästa maten bortom Slottsskogen

14 av Göteborgs bästa uteserveringar och takterrasser

Ta en paus från festivalen – här är de 3 bästa herrmodebutikerna i Göteborg

10 tips – så packar du smartast inför semesterresan

Ät insekter till framtidens fredagsmys

$
0
0

Klimatet förändras, polerna smälter och naturkatastroferna blir värre. Jorden är på väg att förvandlas till ett öde Mad Max-landskap – minus de supercoola motorcyklarna – och fler och fler människor frågar sig hur vi ska kunna vända denna utveckling.

Genom att äta insekter, menar en del. Och på papperet låter det onekligen bra.

Jonas Cramby serverar snacks i form av rostade gräshoppor med guacamole.

Jonas Cramby serverar snacks i form av rostade gräshoppor med guacamole.

Insekter innehåller ungefär samma slags näringsämnen som vilket annat kött som helst – plus att det också finns massa nyttiga omega 3-syror. De går att odla på minimal yta lite var som helst, och där man för ett kilo protein från syrsor kräver cirka 9 liter vatten behöver en ko 20 000 liter vatten för att producera ett kilo mumsig ryggbiff.

Miljöfördelarna är kort sagt enorma – inte minst om man jämför nyss nämnda djurslag: en ko är ansvarig för nästan 3 kilo växthusgaser per kilo protein där syrsan bara släpper ut 1.57 gram.

Det finns egentligen bara en nackdel med att äta insekter: de är vidriga.

Rostade gräshoppor.

Rostade gräshoppor.

Där det finns något varmt, tryggt, vänligt, ja, nästan moderligt hos en ko så är insekter små obehagliga kryp som alla utom den mest bokstavstrogna buddhist gärna slår ihjäl med en ihoprullad tidning. De är irriterande när man ska fiska, enerverande när man ska dricka saft i sommarstugan och totalt olidliga när de buzzar mot fönstret och bara vägrar att låta sig fösas mot friheten av en Hänt i veckan.

Insekter suger helt enkelt och blotta tanken på att vår generation ska tvingas överleva på dem bara för att nästa är för bortskämda för att bli sexslavar åt en postapokalyptisk krigsherre är svår att smälta. Ja, alla som någonsin känt lukten av maggots i en fiskebutik eller tänkt baka chokladbollar och hittat mjölmaskar bland havregrynen torrhulkar vid blotta tanken.

Rostade gräshoppor med guacamole är ett riktigt gott snack!

Rostade gräshoppor med guacamole är ett riktigt gott snack!

Samtidigt så är det ju faktiskt så att vi redan får i oss mellan 0,5 och 1 kilo insekter per år. Och det gäller inte bara elitcyklister som andas med munnen, de flesta av oss konsumerar insekter utan att veta om det. Det finns rester av dem i allt från choklad och tomatsås till pasta och illa sköljda rädisor – ja de flesta livsmedel har regleringar kring hur mycket insekter de får innehålla. Och det är betydligt mer än du tror.

Sedan finns det ju faktiskt också en mängd kulturer där man mer än gärna gör Benjamin Syrsa till ett mellanmål, till exempel Thailand, Kina och inte minst Mexiko.

En rostad gräshoppa i en hand. Ta av vingarna!

Ett tips är att rycka av vingarna av gräshopporna innan du äter dem. Annars ligger de kvar längst bak i käken och du tvingas idissla dem till pulver. Och det kan eventuellt vara farligt att äta vingarna, sägs det.

I Mexiko äter man insekter som om det vore flodkräftor. Man äter myrägg, larver, gräshoppor och bärfisar och man njuter av det. Och grejen är att hur mycket man än avskyr de små krypen när de ödelägger ens vetefält eller surrar omkring nere i holken när man sitter på utedasset så är det svårare att faktiskt inte älska dem när de ligger chilirostade på en taco.

Det var helt enkelt Mexiko som fick mig att sluta oroa mig och börja älska insekter. Och är det inte någonstans där man måste börja om man vill undersöka om insekter verkligen är framtidens fredagsmys? För hur viktigt det än är med snack om miljö, näring och hållbarhet så betyder det ingenting om det inte också är gott.

Redaktionen får smaka flera olika rätter tillagade på insekter. Med blandad förtjusning. Bilden är tagen strax innan Johan (i mitten) skyndsamt stövlar ur lokalen för att ”ta lite luft”.

Så lagar du en riktigt god middag på insekter

Mezcal, apelsin och malda mjölmaskar. Eller som Jonas Cramby säger: ”Tequila-shot på riktigt”.

Fördrink: Mezcal, apelsin och sal de gusano

4 personer

Här har ni ursprunget till stadshotellsklassikern tequilashots. Men i stället för tequila använder vi mescal, som är tequilans lite hårdare, mer hantverksmässiga och mer funky kusin – tänk naturvin kontra bordeaux så fattar ni. I Mexiko är limen sötare än i Sverige, mer lik apelsin, och man äter den inte för att maskera smaken på spriten utan som ett tilltugg. Gärna med lite sal de gusano på, vilket bokstavligen betyder masksalt och inte är så konstigt som det låter. Agaven är nämligen fylld av agavelarver som hamnar med i mäsken och ger smak åt spriten, så de torkade malda larverna i masksaltet är egentligen inget annat än klassisk food pairing. Sal de gusano kan man köpa färdigt eller som här göra själv.

1 apelsin
mescal, så bra ni kan hitta

Sal de gusano

1 msk salt
1 msk torkad mexikansk chili, till exempel ancho
1 msk mjölmask

Mortla mjölkmask, salt och torkad chili till ett fint pulver. Skär upp apelsinen i klyftor. Häll sal de gusano på apelsinklyftorna efter smak, Sippa på den goda mescalen samtidigt som du småäter av apelsinen.

Snacks: Paloma med chicharrones, guacamole och rostade gräshoppor

4 personer

Nachochips med guacca är bara för svennebananer. I Mexiko, eller åtminstone i delstaten Oaxaca, dippar man i stället underbart frasiga fläsksvålar, chicharrones, i sin guacamole, som man toppar med chapulines – rostade gräshoopor. Till detta dricker man med fördel en paloma – vilket faktiskt är Mexikos absolut vanligaste grogg – och inte margaritan.

1 dl gräshoppor
½ tsk anchochilipulver
½ tsk salt

Chicharrones

1 stor bit rå fläsksvål
1½ tsk salt
1 tsk socker
½ tsk anchochilipulver
frityrolja

Guacamole

2 jalapeños, finhackade
1 knippe koriander, finhackad
½ silverlök, fnhackad
4 avokador
2 msk färskpressad limejuice
salt

Börja med att göra chicharrones dagen före din insektsmiddag. Täck svålen med vatten och sjud i cirka 1,5 timme. Ta upp svålen ur vattnet med hålslev och låt svalna i kylskåpet. Skrapa bort så mycket fett du kan. Lägg svålen på ett galler med en ugnsform under och torka på låg värme, cirka 80–90 grader, i cirka 8 timmar. När svålen är helt torr bryter du den i bitar och förvarar i skafferiet tills det är dags att äta. Den håller hur länge som helst. Innan servering friterar du svålen i cirka 180 grader het olja. Tänk på att svålen puffar upp typ 10 gånger sin storlek när du friterar så lägg inte i för stora bitar. Gör en kryddblandning av salt, socker och anchochili, och krydda svålen så fort du tagit upp den.

Gör en guacamole genom att mosa avokado och blanda i jalapeño, koriander, silverlök och lime. Smaka av med salt. Rosta gräshopporna i torr panna tills det börjar lukta nötigt och krydda med salt och ancho. Häll dem över guacamolen. Servera med dina asfina chicharrones och börja dippa.

Förrätt: Tostadas med salsa de gusano

4 personer

Det mexikanska salsautbudet är långt mer varierat än bara tomatsalsa på burk och pulverguacamole. Det är egentligen bara fantasin, och vanlig mänsklig anständighet, som sätter gränsen för vad man kan stoppa i sin salsa. Salsa de escamoles är till exempel en salsa på myrägg – även kallad mexikansk kaviar – och salsa de jumiles är en salsa på bärfisar. Men man måste lära sig att krypa innan man kan gå, så jag tycker vi börjar med en enkel buffalo worm-salsa på en frasig tostada med lite mozzarella och en fräsch, örtig sallad.

4 majstortillas
olja till fritering
1 knippe koriander
1 knippe bladpersilja och/eller andra valfria örter
1 msk olivolja
1 tsk limejuice
salt
1 boll mozzarella

Salsa de gusano

1 dl buffalo worms
500 gram körsbärstomater
1 silverlök
2 vitlöksklyftor
2 jalapeños
limejuice

Rosta tomat, lök, vitlök och chili i en maxad ugn tills tomatskalen börjar bli lite svarta. Låt svalna. Rosta maskarna i en torr panna tills det luktar nötigt. Mixa allt till en slät salsa. Smaka av med salt och limejuice.
Fritera majstortillas frasiga i lite olja. Salta. Blanda örterna till en sallad och pressa med olivolja, limejuice och salt. Bred din salsa på en tostada, lägg på mozzarella och toppa med örtsalladen. Hugg in!

Huvudrätt: Tacos med frijoles refritos, färskost & molerostade syrsor

4 tacos

Det kanske vanligaste sättet man äter insekter på i Mexiko är i tacos. En tortilla med lite guacca och en näve syrsor är ett gott mellanmål, lite som en kaviarmacka hos oss. Den här varianten gör jag med molekryddor och frijoles refritos, refried beans, vilket är mitt favorittillbehör nummer ett till tacos. Den svarta tortillan får man genom att använda svart eller blå masa marina, det mjöl man använder för hemgjorda tortillas. Finns i välsorterade mataffärer. Det går så klart att använda vetetortillas också, eller tortillas på maskmjöl om man är hardcore insektsälskare.

4 majstortillas, gärna hemgjorda på svart masa harina
2 dl syrsor
queso fresco eller annan färskost
1 silverlök, finhackad
1 knippe koriander, finhackad

Molekrydda

1 msk anchochilipulver
1 msk paprikapulver
1 msk kakaopulver
1 tsk socker
1 tsk spiskummin
1 tsk salt

Frijoles refritos

1 burk svarta bönor, avrunna
3 vitlöksklyftor, hackade
1 silverlök, hackad
6 msk ister eller olivolja
1 tsk torkad oregano
vatten
salt och peppar

Börja med bönorna. Stek silverlök och vitlök mjukt i ister eller olivolja. Ister är traditionellt och ger en god, köttigare smak. Låt bönorna rinna av och häll sedan i kastrullen tillsammans med oreganon. Mixa slätt med handmixer, anpassa konsistensen genom att hälla i ett par matskedar vatten. Det ska vara krämigt men varken stabbigt eller rinnigt. Smaka av med salt och peppar.

Gör en kryddblandning genom att blanda kryddorna. Rosta syrsorna i en torr panna och tillsätt molekryddan efter smak – resten sparar du och använder när du steker kyckling eller poppar popcorn. Passar till det mesta.

Montera tacon genom att bre bönor på en nybakad majstortilla, häll på rostade syrsor och toppa med smulad färskost samt finhackad silverlök och koriander. Lite pressad lime är inte heller fel.

Så, nu kan du prova dina egna vingar. Smakligt småkryp!

OBS! Insekter är inte godkända som livsmedel i Sverige. Trots att de är ofarliga och att insektslobbyn onekligen har en poäng. I väntan på att de ska bli godkända så finns det ett par alternativ för den som vill testa recepten i den här artikeln. Du kan antingen odla själv, köpa foderinsekter i zooaffärer eller köpa i ett land där det är tillåtet – i vårt grannland Finland har de till exempel precis börjat.

Att odla själv är dock tidskrävande, plus att du kommer ha massa småkryp i garderoben, och de insekter man hittar som djurfoder inte är anpassade för mänsklig konsumtion så de kan i bästa fall lukta skumt och i värsta ge parasiter. Nej, då är det bättre att vända sig till sin gamla vän internet och beställa hem ett par påsar. Insekterna i den här artikeln är beställda från Eat Grub.

Nu finns gin med smak av favorit-tuggummit från barndomen

$
0
0

Drycken är skapad och säljs av ett brittiskt företag som heter Sweet Little Liqueurs som gör olika alkoholhaltiga drycker med smaker från vår barndom. Förutom smaken Hubba Bubba finns det även gin i smak av popcorn, ice pop, jammy dodger och fruktsallad – bland annat.

Enligt företaget själva blandas Hubba Bubba-ginen med fördel med lemonad, en tonic eller med prosecco. Eller så dricker du den bara som den är.

Flaskan finns inte att köpa på Systembolaget (än), om du vill lägga vantarna på den får du beställa från hemsidan eller besöka butiken Bartons Wine and Spirits (i Storbritannien) där den också säljs.

Artikeln publicerades först på ELLE.

Stort test: Bästa och sämsta kräftorna 2018

$
0
0

Kräftmånaderna augusti och september erbjuder en mängd olika sorters kräftor och det är inte helt lätt att navigera i utbudsdjungeln. Därför har våra vänner på Aller testat 19 olika sorters kräftor – färska såväl som frysta – lagom till att det är dags att planera in kräftskivan.

Så här utfördes kräfttestet:

• Testet utfördes blint. Färska kräftor och tinade frysta kräftor testades var för sig.

• Tillbehör var endast vatten, bröd och servetter, alltså inga drycker eller annan mat som kunde påverka smaksinnet.

I testet redovisas pris, smak och vad testpanelen tyckte om alla kräftorna..

Bästa och sämsta färska och frysta kräftorna 2018

Test: Frysta kräftor 2018 – de är bäst

Fisherman 25 frysta kräftor – Spanien

1. Fisherman, Kräftor från Spanien, 25 st

Omdöme: För små, men fina i färgen. Bra smak på smöret. Men nej, de smakar sött – usch!
Plus: Smöret och färgen
Minus: Det mesta
Citat: Sump i slörpet – en kräfta som suger
Betyg: 1
Pris: Ca 79 kr/förpackning om 700 g

Ullmo 15 extra stora vildfångade frysta kräftor

2. Ullmo, Vildfångade kräftor, Louisianaflodkräfta, XL Extra stora, ca 15 st, Egypten

Omdöme: Riktigt fina kräftor! Svartröda och vackra med jättemycket smör. Rom! Saftiga, men lite bleka i sörplet. För lite dill och sälta, men bra i skalet. Blir nog mycket bättre med en aioli till.
Plus: Mycket mat
Minus: För lite dill
Citat: En snygging som saknar karaktär
Betyg: 3
Pris: Ca 129 kr/förpackning om 1000 g

Ullmo 20 stora vildfångade frysta louisianakräftor

3. Ullmo, Vildfångade kräftor, Louisianaflodkräfta, L Stora, ca 20 kräftor, Egypten

Omdöme: Snygg och fin röd färg. Bra storlek. Sörplet smakar lite mineraligt och syrigt. Smöret smakar inget – bara fett. Varierande storlek på stjärtarna.
Plus: Utseendet, bra storlek på klorna
Minus: Smaken
Citat: En slätstruken historia
Betyg: 2
Pris: Ca 109 kr/förpackning om 1000 g

Fisherman 20 frysta kräftor – Spanien

4. Fisherman, Kräftor från Spanien, 20 st

Omdöme: Små, små klor. Okej sörpel, med liten hint av dill. Lite söta i smaken. Nej, det här gick inte hem hos alla.
Plus: Aningen dillsmak …
Minus: Klorna alldeles för små.
Citat: Många olika smaker, men de harmonierar inte
Betyg: 2
Pris: Ca 79 kr/förpackning om 700 g

Lobster vildfångade frysta super jumbokräftor – Egyptien

BÄST I TEST – FRYSTA KRÄFTOR

5. Lobster, Vildfångade egyptiska kräftor, SuperJumbo, 13–15 st

Omdöme: Bra, jämn storlek, stora klor och vacker färg. Mycket smör. Kunde gott vara lite mer sälta.
Plus: Bra konsistens
Minus: Lite svårskalade. Men å andra sidan hinner man sjunga snapsvisor medan man skalar.
Citat: Motsträvig men god!
Betyg: 4++
BÄST I TEST!
Pris: Ca 129 kr/förpackning om

Ullmo stora vildfångade kräftor – Turkiet

6. Ullmo, Vildfångade kräftor från Turkiet, Stora, 16–22 st

Omdöme: Blekt orange. För mjukt skal, sunkig typ. Ingen kul smak heller, varken på kött eller smak. Trist över lag.
Plus: Konsistensen på köttet
Minus: Det mesta.
Citat: Samma färg som en säljare brukar ha på sina skor
Betyg: 2-
Pris: Ca 99 kr/förpackning om 1000 g

Lobster frysta jumbokräftor – Kina

7. Lobster, Kinesiska kräftor, Jumbo, 15 st

Omdöme: Snygg färg, bra storlek på klorna. Segt skal. Inte mycket smak. Smakar lite för lite. Inte så stora.
Plus: Matig stjärt.
Minus: För smaklös
Citat: Snygg men smaklös
Betyg: 2
Pris: Ca 109 kr/förpackning om 700 g

ICA stora frysta kräftor – Kina

8. ICA, Stora kräftor, kinesiska, ca 15 st

Omdöme: Jämna, fina och bra i färg. Inte så stora, men bra sälta, fint sörpel och god stjärt. Riktig bra smak! Bra balans mellan dill och sälta. Håller vad den lovar i utseendet.
Plus: Smaken!
Minus: Klorna nästan för hårda att bita sönder.
Citat: En konsekvent kräfta!
Betyg: 4
Pris: Ca 99 kr/förpackning om 700 g

Pandalus Kräftkungens special frysta med extra stjärtar – Kina

9. Pandalus, Kräftkungens special, Vildfångade kinesiska kräftor med extra stjärtar, 16–20 st + 26–36 stjärtar

Speciallåda med både hela kräftor och kräftstjärtar
Omdöme: Ganska små stjärtar, men fina i färg och bra i smaken. Bra sörpel i de hela kräftorna, på gränsen till för salt tycker någon. Smakrik!
Plus: Bra med extra stjärtar
Minus: Lite hög sälta
Citat: Smakrik!
Betyg: 4+
Pris: Ca 149 kr/förpackning om 1000 g

Pandalus frysta stora vildfångade kräftor – Kina

10. Pandalus Stora vildfångade kräftor från Kina, ca 20 st

Omdöme: Fin färg men lite ojämn storlek på klorna. Riktigt gott smör och riktigt bra sörpel. Lättskalade, gott smör och väldigt smakrika.
Plus: Smakrika, lättskalade.
Minus: Vi hittar inget direkt…
Citat: Lätt att få ut hela klon
Betyg: 4
Pris: Ca 149 kr/förpackning om 1000 g

Pandalus frysta kräftor – Kina

11. Pandalus, Frysta kinesiska kräftor, 12 st

Omdöme: Lite mindre i storlek och liten stjärt, men gott sörpel! Testpanelen slutar inte sörpla. Juryns omdömen går dock isär om smaken.
Plus: Sältan
Minus: Svårskalade klor
Citat: Helt okej!
Betyg: 3, någon säger 4 och en annan säger 2
Pris: Ca 79 kr/förpackning om 500 g

Lobster frysta signalkräftor – Sverige

12. Lobster, Småländska signalkräftor, 10–15 st

Omdöme: Snygga. Men otroligt stor skillnad i smak. De stora är dock fantastiskt fina och har kraftiga klor. Saftiga kräftor med bra dillsmak och gott smör. Liten aning av anis i eftersmaken. Lite torr känsla i köttet.
Plus: Bra sälta
Minus: Hårt skal på klorna, mjukt på stjärten.
Citat: Klart ätbar
Betyg: 3+
Pris: Ca 159 kr/förpackning om 500 g

 

Test: Färska kräftor 2018 – de är bäst

Smålandskräftan dillkokta signal- och havskräftor – Sverige

13. Smålandskräftan, Dillkokta svenska signal- och havskräftor

Speciallåda med vanliga signalkräftor och havskräftor.
Omdöme: Fantastiskt stora klor och vacker färg. Havskräftorna är lite bleka. Men funkar verkligen samma lag till båda sorters kräftor?
Plus: Storleken på klorna.
Minus: Mjuka i skalet, några känner grus i smaken. Något torra klor på båda sorterna.
Citat: Mmmmm!
Betyg: 3
Pris: Ca 179 kr/förpackning om 500 g

Ica ett sundare val svenska kokta signalkräftor

14. ICA ett sundare liv, svenska kokta signalkräftor, 500 g

Omdöme: Bra skal, men lite orangea i färgen. Små klor, men mycket sälta och aningen bäska i sörplet. Här finns ingen dillsmak alls. Perfekta skal, mjuka men ändå lite krispiga. Smakar inte så mycket, men är rätt saftiga.
Plus: Lättskalade
Minus: För lite smak, för små
Citat: Som en obehaglig kallsup
Betyg: 2
Pris: Ca 175 kr/förpackning

Smålandskräftan färska signalkräftor – Sverige

15. Smålandskräftan, Färska svenska signalkräftor

Omdöme: Färgen varierar mycket på de olika kräftorna. Bra storlek, bra frisk och fyllig smak, fint smör och god sälta – men för lite dill. Bra kokta med saftigt kött.
Plus: Lättöppnade klor
Minus: Lite för lite dill. Och priset (när juryn får reda på det).
Citat: En riktig höjdare!
Betyg: 4+
Pris: Ca 169 kr/förpackning om 500 g

Ullmo färska pastöriserade kräftor – Turkiet

16. Ullmo, Färska turkiska kräftor, M ca 20 st

Omdöme: Små i storleken och ser mest ut som små räkor. Färgen är inte alls aptitlig – blekt orange. Inget kul sörpel alls och mer smak av anis än dill. Mesigt över lag och det finns ingen mening att äta klorna. Bra kokt med saftigt kött.
Plus: Lättskalad
Minus: Mycket skal, lite kött
Citat: Krävs 40 stjärtar för att täcka en macka!
Betyg: 2
Pris: Ca 129 kr/förpackning om 700 g

Fisherman färska kräftor

17. Fisherman, Färska kräftor, Spanska, 25 st

Omdöme: Djupt röda och väldigt vackra i färgen. Kräftorna ser väldigt smala ut. Inte tillräcklig sälta och köttet är dessutom torrt. Några klagar på sältan och känner en trist bismak.
Plus: Skalfärgen
Minus: Grått kött
Citat: Sörplet känns som bräckt vatten
Betyg: 2-
Pris: Ca 99 kr/förpackning om 700 g

Pandalus färska turkiska kräftor

18. Pandalus, Färska kräftor från Turkiet

Omdöme: Bra storlek, men ojämn storlek på klorna. Det är något konstigt med dillsmaken, det smakar lakrits. Smöret smakar fänkål och dill.
Plus: Bra kokt, trevlig storlek. Och priset (när juryn får reda på det).
Minus: Många små klor,
Citat: Smakar anis
Betyg: 2
Pris: Ca 119 kr/förpackning om 700 g

Lobster färska turkiska kräftor

BÄST I TEST – FÄRSKA KRÄFTOR

19. Lobster, Färska turkiska kräftor, 13–15 st

Omdöme: Omdöme: Rätt ojämna i färgen, men rätt okej storlek. Mycket smör, men ingen riktigt bra dillsmak. Någon känner syrlighet. Bra konsistens på köttet, men tunn diillsmak som är mer åt anishållet.
Plus: Bra stjärtar!
Minus: För lite dill
Citat: Den här är god
Betyg: 4++
BÄST I TEST!
Pris: Ca 135 kr/förpackning om 700 g

Artikeln publicerades först på Allers.

Max släpper milkshake med glass, grädde och hjortron

$
0
0

För hamburgerkedjan Max verkar 2018 handla om olika shakes; milkshakes, lyxshakes och vegan-shakes. Senast i raden av nyheter är Lyxshake Hjortron som består av mjukglass, vispad mjölk, hjortron och vispgrädde, och denna dekadenta norrlandsdröm kommer att finnas på menyn från den 16 augusti 2018 till och med den 17 januari 2019.

Bären är plockade i Sverige, och lyxshaken som alltså toppas med vad som populärt brukar beskrivas med ”den norrländska skogens guld” har tagits fram i samband med Max 50-årsjubileum. Hamburgerkedjan grundades nämligen i Lappland, eller närmare bestämt i Gällivare, 1968.

Strax före sommaren lanserade Max veganshakes som är baserade på kokos, och planen var då att på sikt ersätta alla vanliga milkshakes med det veganska alternativet. Deras glassbaserade lyxshake skulle dock fortsätta att finnas kvar, men med ett veganskt alternativ.

Samtidigt som hjortron-shaken släpps återlanseras även burgaren Spicy Avocado som finns i tre varianter: kyckling, halloumi och nötkött. Dessa kommer dock bara att finnas tillgängliga till och med den 17 oktober.

Artikeln publicerades först på ELLE.


Så fixar du whisky-inlagda kräftor enligt Edin Dzemats recept

$
0
0

Inför årets kräftsäsong har kocken Edin Dzemat, känd från bland annat Noma i Köpenhamn, svenska kocklandslaget och Kockarnas kamp, tagit fram ett helt nytt kräftkoncept i samarbete med Tullamore D.E.W.

Med kräftor och tillbehör influerade av Västindien får du en spännande twist på din kräftskiva

– Kräftor kan ätas på en mängd olika sätt och jag ville utmana den svenska traditionen, säger Edin Dzemat i ett pressmeddelande.

Edin Dzemats karibiska kräftskiva.

Edin Dzemats karibiska kräftskiva.

Karibiska kräftor med whisky

2 ½ liter vatten
1 dl salt
3 sockerbitar
20 g spansk körvel
50 g citrongräs
2 dl Tullamore D.E.W.

Gör så här:

Koka upp vatten i en stor gryta.
Koka upp vatten, whiskey, salt, sockerbitar, citrongräs och spansk körvel i en annan gryta.
Kontrollera att alla kräftor är levande och skölj dem i kallt vatten.
Lägg ner 25 kräftor, ca 1 kg åt gången i det kokande vattnet.
Ta upp dem efter 1 minut med hålslev och lägg dem direkt i den kokande kräftlagen.
Koka 8–10 minuter från det att lagen kokat upp.
Låt kräftorna kallna i lagen.

Karibisk sallad.

Karibisk sallad.

Karibisk sallad

300 g lila spetskål
100 g skivad och skalad ananas
2 röda paprikor
2 cl citronsaft av lime
50 g strimlad vårlök
färsk koriander

Gör så här:

Strimla alla grönsaker fint.
Skär ner ananasen i tunna skivor.
Toppa med koriander och avsluta med limejuice. Smaka av med salt och peppar.

Chilimajonnäs

3 äggulor
3 teskedar senap
3 teskedar vitvinsvinäger
8–10 dl matolja
1 tsk chilipulver alt. färsk chili efter smak
salt

Gör så här:

Vispa ihop äggulorna med senap och vitvinsvinäger.
Vispa försiktigt ner oljan, först långsamt i en tunn stråle och öka sedan takten när det binder.
Majonnäsen är klar när den är krämig i konsistensen.
Tillsätt chilipulver alternativt färsk chili efter smak och styrka på chilin.
Avsluta med att smaka av med salt.

Tullamore D.E.W. XO Caribbean Rum Cask Finish.

Tullamore D.E.W. XO Caribbean Rum Cask Finish.

Tullamore D.E.W. XO Caribbean Rum Cask Finish (nr 82239-01) kostar 369 kr och har en alkoholhalt på 43 %.

Artikeln publicerades först på ELLE mat & vin.

Nu öppnar världens första bryggerihotell – med egen ölkran på rummet

$
0
0

Man gillar ju lösningar som innehåller ölbekvämligheter. Nyligen lanserade ölmärket Michelob den ultimata golfbagen för dig som gillar öl och golf. Nu är det dags för det skotska ölbryggeriet BrewDog att öppna upp dörrarna till världens första bryggerihotell.

Projektet startade som en crowdfunding-kampanj förra året. På bara en vecka hade projektet nått sitt insamlingsmål på 75 000 dollar – och när kampanjen var till ända hade hela 300 000 dollar i bidragits av världens ölentusiaster.

Brewdog öppnar upp ett hotell med egen ölkran på rummet, i Columbus, Ohio.

Nu är hotellet, som ligger nära BrewDogs bryggeri utanför Columbus i Ohio, färdigt. Hotellet har 32 rum, varav två sviter med väl tilltagna 200 och 140 kvadratmeter. Självklart möts du av en bartender istället för en traditionell hotellreceptionist och självklart får du en öl när du checkar in. I hotellet finns ett ölmuseum, där gästerna får följa ölproduktionen från början till slut. Om beerpong finns i det gemensamma sällskapsutrymmet? You bet.

Brewdog öppnar upp ett hotell med egen ölkran på rummet, i Columbus, Ohio.

Men rummen då? Rummen kommer att ha egna privata ökranar med ett urval av BrewDogs ölsorter. Dessutom är det bara att knäppa en kall i duschen – där finns nämligen en egen ölkyl. Smidigt och bekvämt, precis som man vill ha det. Skönhetsprodukter finns naturligtvis också att tillgå – med doft av humle.

Brewdog öppnar upp ett hotell med egen ölkran på rummet, i Columbus, Ohio.

Priset för ett rum är 168 dollar per natt och bokning sker via Brewdogs hemsida. Glädjande nog för dig som inte pallar ta sig ända till Ohio har bryggeriet också planer på att öppna upp ett liknande hotell i sitt hemland Skottland i början av 2019.

Brewdog öppnar upp ett hotell med egen ölkran på rummet, i Columbus, Ohio.

Gilla Cafe.se på Facebook

Snart släpps hyllade årgången av Cristal – med anor från 1876

$
0
0

Maxpoäng i prestigefulla vinmagasin och lovordad som en av de bästa årgångarna någonsin. Klart man blev nyfiken på släppet av lyxskumpan Louis Roederer Cristal 2008.

Cristal skapades redan 1876, speciellt för den ryske tsaren Alexander II, och champagnen har sedan dess vårdat sitt rykte som en av världens absolut främsta champagner. Druvorna kommer från Grand Cru-gårdar (alltså det bästa av det bästa) i Côte de Blancs, Vallé de la Marne och Montagne de Reims.

Men skippa snacket, tänker du. Get to the point! Hur smakar den? Den smakar…magiskt. Kan bara sälla mig till hyllningskören och stå där och fånle. Den har liksom allt.

Syran skär som en laser i munnen, ren och exakt, zzzing!

Lyxskumpan Louis Roederer Cristal 2008.

Lyxskumpan Louis Roederer Cristal 2008.

Trots att den redan lagrats tio år känns den ung och väldigt energisk i stilen. Krispig och grönäpplig i doften, med massor av färskpressad citrus och en lätt touch av ostronskal. Men bakom det där krispiga finns också en stadig botten av hasselnötter, rostat bröd och lite mer mogna gula äpplen. I munnen skär syran som en laser, ren och exakt, zzzing! De tio årens lagring känns av i de breda nyanserna av gula äpplen, lime, vit choklad och lite vaniljkola. Den är som en käftsmäll och en mjuk smekning på samma gång. En muskelbyggare i en snyggt, smalt skuren, kostym, och med en välbalanserad, lång och komplex eftersmak.

Champagnen Louis Roederer Cristal 2008.

Champagnen Louis Roederer Cristal 2008 är värd varenda krona, skriver Cafés vinexpert.

Och visst, den är magisk att dricka redan nu, men kommer bli ännu mer magisk med tiden, så om du har självdisciplin och tålamod nog: låt den gärna ligga till sig i källaren ett antal år.

Den 7 september släpps 1 200 buteljer av det här mästerverket i Systembolagets tillfälliga sortiment. Prislappen ligger på 1 750 kronor (nr 97062), och ärligt talat är den värd vartenda öre. Töm sparkontot, sälj bilen, be mamma om ett lån. Champagne blir knappast bättre än så här, och du kommer ångra dig om du inte hänger på låset och håvar hem ett par flaskor.

Laga naanbröd hemma i stekpannan – Crambys bästa recept

$
0
0

I 20-årsåldern flyttade Nahid Hassan från Bangladesh till Sverige för att plugga design. Han jobbade extra i köket på ett gäng indiska restauranger och han kunde inte låta bli att undra varför personalen från Indien och Bangladesh alltid åt en annan typ av mat än den som serverades till gästerna?

Idén om en krog som serverade riktigt autentisk bengalisk och indisk mat slog rot och år 2000 öppnades Shanti Classic i Stockholm. I dag har Nahid med sin bror öppnat fem krogar till i Stockholm, varav den senaste bara serverar vegetariskt.

Här är hans recept på hur du gör naanbröd hemma!

Recept på hur du gör hemmagjort naanbröd i stekpannan

Naan, klassikern bland alla indiska bröd och det du får bredvid lunchtallriken på indiska restauranger. Helst ska det förstås bakas i en tandoori-ugn, men vanlig stekpanna duger gott och väl.

Naan i stekpanna

6 bröd

Tillagningstid: 40 minuter + 15 minuter stekning

Naan är det vanligaste brödet vi svenskar beställer på en indisk restaurang. Detta ljuvligt fylliga och krispiga bröd är lätt att föräta sig på men inte alltid så lätt att återskapa hemma om du inte har en tandooriugn. Här är recept på naan som du istället steker i stekpannan i ghee (en typ av skirat smör). Resultatet blir slående likt det tandoori- grillade brödet!

Ingredienser

1 liter vetemjöl
1 tsk salt
1 tsk strösocker
1 tsk torrjäst
1 tsk bakpulver
1⁄2 dl yoghurt, naturell
1 dl standardmjölk
1 ägg
1⁄2 dl rapsolja
rapsolja, för att pensla degen med ghee till stekning

  • Blanda alla torra ingredienser i en bunke. Gör en grop i mitten av mjölet och häll ner de flytande ingredienserna och ägg i mitten av gropen.
  • Knåda ihop till en elastisk deg på en mjölad yta. Ett tips är att pressa en knoge mot degen och sedan lyfta upp den igen. Om degen inte fastnar och följer med handen är den färdigknådad.
  • Pensla degen med lite olja och plasta in. Låt vila i 30 minuter.
  • Rulla 6 små bollar av degen. Kavla ut en i taget och pensla lite vatten på hela brödets yta.
  • Hetta upp en stekpanna med ghee och lägg ner ett bröd. Sätt på ett stort lock och låt steka 1 minut.
  • Vänd på brödet och gör små stick med en kniv för att brödet inte ska svälla upp för mycket. Stek ytterligare 1 minut tills andra sidan också fått en gyllenbrun färg.
  • Pensla på extra ghee och servera direkt.

Du kan byta ut ghee mot skirat smör.

Nu finns Beyond Burger i Sverige – ”vegoköttet” som tog 10 år att ta fram

$
0
0

Som första svenska restaurang börjar Phil’s Burger nu att servera plantbaserat kött som importeras från USA. När det plantbaserade köttet serveras på hamburgare går det under namnet Beyond Burger och införsäljningsargumenten för den nya produkten är att den ”ser ut som, tillagas och smakar likt kött” och till och med ska ”blöda som kött” fastän den är vegetarisk.

ser ut som, tillagas och smakar likt kött" och till och med ska "blöda som kött" fastän den är vegetarisk.

Beyond Burger ser ut som, tillagas och smakar likt kött och till och med ska ”blöda som kött” fastän den är vegetarisk.

Den främsta källan till protein kommer från ärtor, men den innehåller även rapsolja, kokosolja, rödbetsjuice, cellulosa från bambu, potatisstärkelse och kryddor.

Burgaren har tagits fram genom tio års forskning på University of Missouri och bland investerarna vinns kända namn som Bill Gates och Leonardo DiCaprio.

Phil's Burgers Beyond Burger-burgare.

Phil’s Burgers Beyond Burger-burgare. (Säg det snabbt tio gånger om du kan!).

Men hur smakar då den vegetariska burgaren Beyond Burger?

Café fick smaka burgaren och även om det delvis rådde delade meningar om slutbetyget var samtliga fem personer av åsikten att det är det godaste vegetariska burgaren vi testat, frånsett halloumiburgare.

Beyond Burger landar dock lättare i magen än en stor skiva ost och även om det utlovade ”blodet” lös med sin frånvaro var det en saftig vego-burgare, dock inte alls fullt ut lika saftig Phil’s Burgers nötköttsburgare.

Burgaren är ett bra alternativ för den som vill äta mindre kött eller är vegetarian fullt ut, och en produkt vi med största sannolikhet kommer att se och höra mer om framöver.

Den vegetariska burgaren finns till en början endast på Phil's Burgers restauranger på Götgatan och Birger Jarlsgatan men kommer till kedjans samtliga restauranger senare i höst.

Den vegetariska burgaren finns till en början endast på Phil’s Burgers restauranger på Götgatan och Birger Jarlsgatan men kommer till kedjans samtliga restauranger senare i höst.

En burgare på 113 gram innehåller 270 kalorier (exklusive bröd och tillbehör), varav 20 gram protein, 20 gram fett och 5 gram kolhydrater.

Du kan beställa burgaren på Phil’s Burgers restauranger på Götgatan och Birger Jarlsgatan från och med onsdag 29 augusti. Senare under hösten kommer den gå att beställa på samtliga kedjans restauranger.

Läs också: Vegetariska burgaren som ska smaka exakt som kött

Gilla Cafe.se på Facebook
Viewing all 1802 articles
Browse latest View live