Quantcast
Channel: Mat & dryck – Cafe.se
Viewing all 1809 articles
Browse latest View live

Gordons lanserar alkoholfri Gin & Tonic

$
0
0

Den alkoholfria trenden är starkare än någonsin och efterfrågan på alkoholfria alternativ till öl, vin och drinkar blir allt större. Därför lanserar nu en alkoholfri dryck med smak av Gin & Tonic.

Gordons Non-Alcoholic en färdigmixad drink med inslag av enbär, lime och örter. Smaken är kryddig, fruktig och syrlig med lite sötma. En liten hint av Gordon’s London Dry utvinns från destillatet och adderas för att produkten ska påminna om en ”riktig” Gin & Tonic, men Gordon’s Non-Alcoholic har endast 0,5% alkohol (vilket räknas som alkoholfritt).

Priset är 18:90 kr för 250 ml och lansering sker på Systembolaget och online den 1 september.

Läs också: Nykter september? Här är 7 bästa alkoholfria ölen

Artikeln publicerades först på ELLE mat & vin.


Fynda bästa vinerna på bolaget – från 75 kronor

$
0
0


Haut Marin Cuvée Fossiles 2017
(nr 2089, 75 kr)
Skämtar de!? Så här mycket vin för bara 75 spänn?? Visst, enkelt i stilen, men superfräscht och lättgillat med både mogna päron och citrus.


Pinot Grigio Piera Martellozzo 2017
(nr 2709, 89 kr)
Pinot gris, eller pinot grigio som de alltså säger i Italien, är en klart underskattad druva tycker jag. Fet och krämig i stilen, med gott om blommor och tropisk frukt. Perfekt till grillad eller stekt fisk med skirat smör.


Kir-Yanni Assyrtiko 2017
(nr 2338, 99 kr)
Grekland fortsätter att visa framfötterna som vinland (glöm nu den sura retsinan, för i helvete!) vilket vi får ytterligare bevis för här. Krispigt och fräscht med gott om limezest, nektarin och lite flintatoner. Perfekt till fisk och skaldjur.


Dehesa La Granja 2012
(nr 4505, 119 kr)
Maffigt och rejält så kallat ”grytvin” med gott om mörka bär, lakritstoner, kryddor och lite läder. Vidöppen och tillgänglig, och med lite mognadstecken som gör anrättningen stilig och kul.


Coteaux Bourguignons Louis Jadot
2017 (nr 71808, 119kr)
Vitt vin som är lysande som insteg i den magiska världen av vit Bourgogne. Friskt, fräscht, lättklunkat och härligt med lite smörtoner och äpplen i doft och smak.


Portuga Reserva 2016
(nr 2507, 119 kr)
Björnbärssylt, vanilj, plommon, choklad och gott om pepparkrydda i både doft och smak. Ett vin som behöver mat för att komma till sin rätt – tänk en stadig köttbit med feta såser och salta pommes.


Castel del Monte Riserva Ragaletti 2008
(nr 70884, 119 kr)
Ett robust och rustikt vin som sitter som en smäck till mat av samma typ: pizza, pasta, grytor, stekar. Kul också med vin med lite ålder till en sådan här struntsumma.

Nu finns en japansk restaurang som serverar öl-ramen

$
0
0

Ramen och öl, en smakmässig superkombination? Well, åtminstone en utseendemässig alternativ kombination. Den japanska restaurang Yuu Japanese Tapas strax utanför Vancouver i Kanada gör sitt bästa för att replikera looken av ramen serverat i öl.

Deras rätt ”Chilled Beer Ramen” har fått mycket uppmärksamhet för sitt minst sagt speciella utseende. Istället för att serveras i en traditionell skål serveras nudlarna i ett mer otypiskt ölglas. Det handlar dock inte om det ögat luras att tro – skumkronan är tyvärr fejkad. För att få till den fejkade skumkronan har restaurangen mixat buljong, gelatin och äggvitor och rört samman.

Med tanke på rättens luriga presentation känns det något trist att den inte inte innehåller någon alkohol. Men det står nog inte på länge förrän en pigg restaurangägare försöker att göra öl-ramen – på riktigt.

Sveriges bästa Gin & Tonic 2018 är utsedda – här är recepten

$
0
0

Landets bästa Gin & Tonic - så gör du!

Landets bästa Gin & Tonic – så gör du!

En klassisk Gin & Tonic är just så enkel som den låter: Gin. Och Tonic. Men du kanske vill testa något nytt med din favoritdrink? Schweppes årliga tävling ”Sveriges Bästa Gin & Tonic” avgjordes den 1 september och i finalen gjorde tre smaksäkra hemmamixare och tre professionella bartenders upp om äran.

Efter att juryn sagt sitt vann bartendern Mihail Mihaylov från Stockholm (bästa professionella bartender) och utbildningsledaren Christoffer Ek från Växjö (bästa hemmamixare).

Bartendern Mihail Mihaylov gör Sveriges bästa Gin & Tonic

Bartendern Mihail Mihaylov gör Sveriges bästa Gin & Tonic.

Bartendern Mihail Mihaylovs ”Electric GT”

Ingredienser:
Apelsinskal
Isbitar
5 cl Stockholms Bränneri dry gin
12 cl Schweppes Premium Mixer Pink Pepper
1 skiva blodgrapefrukt (förgrillad)
1 kvist rosmarin
1 sichuanblomma

Så gör du:
Skruva apelsinskalet över ett Collinsglas innan du fyller det med is. Häll i gin och toppa med tonic. Garnera med en förgrillad grapefruktskiva, en kvist rosmarin och en sichuanblomma på tandpetare eller bambupinne. Blomman äter du innan du smakar på drinken för bästa upplevelse.

Hemmamixaren Christoffer Eks ”Afternoon GTea”

Christoffer Ek gör Sveriges bästa Gin & Tonic

Hemmamixaren Christoffer Ek gör Sveriges bästa Gin & Tonic.

Ingredienser:
5 cl Whitley Neil Gin
Earl Grey-te
20 cl Schweppes Premium Mixer Twist of Lime
Marmelad på ingefära och apelsin
Torkad apelsin
Medelstora, klara isbitar

Så gör du:
Infusera ginen med te med hjälp av en gräddsifon. Blanda ihop gin, tonic och marmelad. Häll det över is i en vanlig GT-kupa eller ett stort rödvinsglas och garnera med en skiva torkad apelsin.

Tre grundknep för att göra en riktigt bra Gin & Tonic

Bartendern och GT-mästaren Mihail Mihaylovs bästa tips för att du ska kunna imponera dina gäster hemma:

1. Håll det enkelt. Allt du behöver är gin, tonic, citrus och kanske någon färsk ört.

2. Nyckeln till allt är ingredienser som håller hög kvalitet – stora isbitar, smakrik gin, kvalitetstonic och så färskt garnityr som möjligt.

3. Inga sugrör, tack! 

Artikeln publicerades först på ELLE mat & vin.

Mer läsning för dig som älskar GT:

Sommarens drink är Centralamerikas svar på gin och tonic

Nu finns gin med smak av favorit-tuggummit från barndomen

Ny whisky från Mackmyra – så smakar Moment Efva Attling

$
0
0

Mackmyras så kallade momentserie är en av deras mest intressanta, där de vågar testa och ta ut svängarna åt olika håll med unika uttryck.

Det senaste släppet är ett samarbete med Efva Attling, själv en whiskyfantast av rang, och hennes ambition var att skapa ”en whisky med inspiration av svenska fjäll och fjällbjörkar”.

För att få fram en smak av björksav (hur det nu smakar) har whiskyn bland annat lagrats på fat som tidigare innehållit björkvin.

Whiskyn "Mackmyra Moment Efva" är ett samarbete med Efva Attling.

Whiskyn ”Mackmyra Moment Efva” är ett samarbete med Efva Attling.

Så, hur smakar den?

Den har onekligen en egen karaktär, tycker jag. Stram, träig, kryddig och ganska elegant. Gott om röda bär, päron, vanilj och honung i doften, och lite körsbärslik och söt i munnen. Hyfsat lätt och en i stilen, men ändå med bra kryddbett i eftersmaken.

På det stora hela absolut en smarrig whisky, men också rätt dyr. För den pengen får man mycket kul som också smäller högre i munnen. Men visst, är du ett fan av Mackmyra kommer du inte bli besviken, och flaskan är svinsnygg, dessutom med en specialdesignad kork signerad Attling själv.

Mackmyra Moment Efva (nr 82277, 1 249 kr) släpps i Systembolagets beställningssortiment den 11 september. Totalt har 4 111 flaskor producerats.

Bli vinexpert på fem minuter – så känner du igen 7 vanliga druvor

$
0
0

Att blindprova vin och utifrån det kunna berätta om vinets land och druva kan ju verka som trolleri – men är egentligen ganska enkelt när du väl lärt dig grunderna. Här är sju typiska druvor och viner som kommer göra dig till vinkännare på nolltid.


Sauvignon Blanc:

Kanske den enklaste druvan av alla att lära sig känna igen. Doften brukar ibland beskrivas som kattpiss på en krusbärsbuske – och det stämmer faktiskt. Viner med hög syra (vilket du känner för att det vattnas i munnen, på tungans sidor) och smak av krusbär, nässlor, citrus och äpplen.

Att testa: Stoneleigh Sauvignon Blanc 2017 (nr 6311, 109 kr)


Riesling

Päron, lime, färska örter, kanske lite honung – och en syra som får tungan att krulla sig. Där har du riesling i ett nötskal. Rieslingviner med lite ålder får ofta också en doft som brukar beskrivas som ”petroleum” (tänk som en blandning mellan symaskinsolja och diesel).

Att testa: Georg Breuer Riesling Sauvage 2017 (nr 5899, 125 kr)


Chardonnay

Det här är en druva som är föränderlig och som går att göra mycket med. Ofta låter man den fatlagras litegrann, vilket ger nyanser som kan beskrivas som smör, vanilj och kanske även lite brända toner. Supertydligt är också lite blandad tropisk frukt (tutti frutti!), citrus och äpplen.

Att testa: Clotilde Davenne Bourgogne Blanc 2016 (nr 5562, 129 kr)


Cabernet Sauvignon

Bordeaux är den mest klassiska och kända formen av cabernet sauvignon. Tyvärr är det en region som är löjligt dyr att köpa, men det finns bra varianter som ger en tydlig bild av stilen utan att bränna sönder plånboken. Cabernet sauvignon (eller bara ”cab”, om du vill låta som en vinnörd) känns igen på doft och smak av svarta vinbär, körsbär, tobak, cigarrlåda och ofta nyvässad blyertspenna. Blandas ofta ut med merlot för att få lite mer rondör och bärighet.

Att testa: Château Capbern Gasqueton 2012 (nr 3071, 279 kr)


Pinot Noir

En liten röd druva med tunt skal som ger ljusröda viner med smak av färska röda bär, örter och lite svartpeppar. Bourgogne gör världens mest förnäma viner på pinot noir, men prima exempel finns även ibland annat Österrike, Nya Zeeland, USA och Australien.

Att testa: Couvent de Jacobins Bourgogne Rouge 2015 (nr 5283, 149 kr)


Nebbiolo

Piemontes stora stolthet och basen i barolo, som av av italienare ofta beskrivs som ”kungen bland viner”. Det här är viner med mycket av allt: tuffa tanniner, hög syra, fräsch bärighet, massor av örter och till och med viol, rosor och nypon. Kan även ha nyanser av svamp och blöta löv. Svingott till svamprätter i allmänhet och allt med tryffel i synnerhet.

Att testa: Barolo Albe G.D. Vajra 2014 (nr 2398, 239 kr)


Syrah

Används ofta i blandningar med bland annat grenache, men i sin renaste form känns den igen på tydlig doft och smak av svartpeppar, körsbär, björnbär, lakrits och en köttig doft som av chark. Inte minst norra Rhône är hemvist för dessa strama och ljuvliga viner.

Att testa: Crozes-Hermitage Les Meysonniers 2016 (nr 74136, 179 kr)

Minttu lanserar tre nya sorter med smak av godis

$
0
0

Den finska spritklassikern Minttu utvidgar sitt sortiment och går ganska långt ifrån sina tandkrämsfräscha pepparmint-rötter. I och med lanseringen av Minttu Twist släpps nämligen tre nya smaker – av godis.

De nya smakerna lakritsstång, bubbelgum och polkagris kommer att innehålla mindre alkohol än originalsmaken, närmare bestämt 16 procent till skillnad från originalets 35 procent alkohol. Med andra ord kan det vara ett bra alternativ för den som gärna tar en shot på festen men som har dåliga erfarenheter av spritfyllor.

Minttu lanserar tre nya smaker: lakritsstång, bubbelgum och polkagris.

Minttu lanserar tre nya smaker: lakritsstång, bubbelgum och polkagris.

Enligt Pia Hägglöf, som är varumärkesansvarig för Minttu, är det på grund av den rådande lågalkoholtrenden som procenthalten har ändrats.

– Lågalkoholtrenden har funnits med oss ett tag, och då framförallt inom vin och öl, men vi ser också en växande efterfrågan på lågalkoholhaltiga alternativ när det kommer till shots. Att addera nya spännande smaker till den klassiska Minttu och dessutom med en tredjedel av originalets alkoholhalt känns både kul och modernt , säger hon.

Minttu är dock inte först på bollen när det kommer till bubbelgum-sprit (som verkar vara det nya heta). För bara en månad sedan släppte nämligen företaget Sweet Little Liqueurs gin med smak av det klassiska bubbelgummet Hubba Bubba. De gör även gin med smak av popcorn, ice pop, jammy dodger och fruktsallad.

Nyheten Minttu Twist finns i Systembolagets beställningssortiment sedan den 1 september 2018 och kostar 159 kr för 50 cl.

Artikeln publicerades först på Baaam.

Här kan du äta den nya veganska blödande burgaren i Sverige

$
0
0

Den senaste nyheten på burgarhimlen är den veganska burgaren som tagits fram för att vara så lik en nötköttsburgare som möjligt. Nyckelordet i marknadsföringen av den nya produkten är att den är ”blödande” precis som en vanlig hamburgare, och det som gör att det ser ut som att burgaren blöder är rödbetssaft. Varför just detta skulle få alla att vilja prova den nya produkten är tämligen oklart, men Café gick på tricket och här kan du läsa om hur vi tycker den smakade, kändes, och såg ut.

Men än så länge är det långt ifrån alla ställen som serverar den nya (blödande!) veganska burgaren som kallas lite olika på olika ställen men som innehåller i princip samma sak, så om du vill prova den ska du bege dig till något av de här ställena.

Här kan du äta den nya veganska blödande burgaren

Phil’s Burger

Phils Burger kallar burgaren för ”Beyond Burger” och du kan beställa den på alla kedjans restauranger i Stockholm, Uppsala och Eskilstuna.

Urban Deli

Urban Deli kallar köttet för ”Juicy Vegan Meat” och den går att köpa på Urban Delis restauranger på Nytorget, Sveavägen och i Sickla.

Scandic

Scandic kallar, precis som Phil’s, sin produkt för ”Beyond Burger” och serverar burgaren på alla sina restauranger.

Garant

Garant kallar den nya burgaren för ”Juicy Vegan Burger” och säljer sin produkt på matvaruaffärerna Willys, Hemköp, Tempo och Mat.se. Säljstart: 19 september.

Läs mer: Nu finns Beyond Burger i Sverige – ”vegoköttet” som tog 10 år att ta fram


Restaurangen för dig som älskar smör – och mer smör – finns nu i Stockholm

$
0
0

En gourmetkrog i spontant kioskformat, men utan dyra notor och pekpinnar. Det är tanken bakom den nya satsningen med kiosken Smör, som ligger i Axel Landquists park på Södermalm i Stockholm.

Den prisbelönte och tidigare Årets kock-vinnaren Jimmi Eriksson har tillsammans med Svenskt Smör tagit fram den så kallade gourmetkiosken, med rätter som bland annat smörad svampbuljong med kål, jordärtsskocka med smörrostad kyckling, lobsterroll med smörslagen chorizomajonnäs och sist men inte minst – brynt smör-glass med karamelliserad mjölk och flingsalt.

– För mig är det självklart att mat ska vara bra för hälsan, men det behöver inte alltid innebära råa grönsaker, säger Jimmi Eriksson.

lobsterroll med smörslagen chorizomajonnäs

Lobsterroll i petit choux med smörslagen chorizomajonnäs är en av rätterna som serveras på Smör.

Med kiosken Smör vill han få fler att unna sig något extra i vardagen – och visst är det smidigt att lyxa till med vällagad och god mat från en kiosk jämfört med att boka bord på finrestaurang. Och för smörälskaren är Smör verkligen mitt i prick.

– Vi kommer bjuda på riktigt god mat utan att den kostar skjortan och låta smöret få spela huvudrollen istället för biroll , säger Jimmi Eriksson.

Gourmetkiosken Smör är öppen nu och tanken är att främja spontanitet. Dock kommer det finnas ett bord tillgängligt för bokning.

Jordärtsskocka med smörrostad kyckling.

Jordärtsskocka med smörrostad kyckling.

Rätterna som serveras är små till mellanstora och ligger på 30-50 kronor styck. Smör har till att börja med öppet fredag till söndag under de fyra inledande helgerna i september, men tanken är att kunna förlänga 2019.

Smörglass, för dig som älskar smör. Och glass.

Smörglass, för dig som älskar smör. Och glass.

Artikeln publicerades först på ELLE mat & vin.

Höstens 9 bästa rödviner över 100 kronor

$
0
0

9 goda rödviner över 100 kronor


Garzón Reserva Tannat 2016
(nr 3210, 119 kr)

Inte ofta man ser viner från Uruguay på Systembolagshyllan, men här är ett kalasvin från septembersläppet. Bjuder på sträva slånbär, blåbär och örter. Rättframt och lättgillat.


Dehesa La Granja 2012
(nr 4505, 119 kr)

Maffigt och rejält så kallat ”grytvin” med gott om mörka bär, lakritstoner, kryddor och lite läder. Vidöppen och tillgänglig, och med lite mognadstecken som gör anrättningen stilig och kul.


Syrocco Syrah 2015
(nr 2296, 139 kr)

Franske vinmakare Alain Graillot gör vin i Marocko. Resultatet: ett riktigt kraftpaket till vin med ett helt kryddskåp i doften, tillsammans med plommon, tobak och kaffe.


Cantaburros Roble 2016
(nr 75137, 139 kr)

Stram och tät i stilen, med massor av örtiga kryddor och mörka plommon i doften. I smaken också en del svarta vinbär, körsbär, kanel och kaffe. Riktigt bra vin till lammsteken.


7 Fuentes Suertes del Marqués 2016
(nr 2763, 149 kr)

Perfekt vin till både charkbricka och köttgryta. Gott om röda bär, torkade örter, svartpepparkrydda och en lätt slöja av rök i eftersmaken. Grymt gott från Teneriffa!


Montes Alpha Cabernet Sauvignon 2015
(nr 78686, 149 kr)

Chilensk cabernet av lysande snitt, med rejäla tanniner och bra syra. Doft och smak bjuder på svarta vinbär, bigarråer, lakrits och tobak. Perfekt till biffen, pompan och bean.


Luca Beso da Dante 2015
(nr 2513, 199 kr)

Snyggt vin från Argentina som lyckas kombinera rejäl kraft med finessrik elegans. Gott om svarta vinbär, körsbär, läder och tobak i både doft och smak.


Borgogno Barolo Classico 2013
(nr 76584, 389 kr)

Barolo från bra årgång med klassiska smaker av torkade rosor, nypon, jordgubbar och lite nyanser av blöt skog och svamp. Ge ett par timmar i karaff och laga en risotto med färskhyvlad tryffel. Det blir inte bättre än så.


Artemis Cabernet Sauvignon 2015
(nr 95676, 549 kr)

Cabernet från Napa i Kalifornien kan vara något av det bästa som finns. Här ett lysande exempel från senaste småpartisläppet som det finns flaskor kvar av. Svinsnyggt vin i välsittande kostym med klassisk framtoning. Gott nu men kan med fördel sparas.

Världens största whiskybar ligger i Sverige – har 1 200 olika sorter

$
0
0

Det är rimligt att tro att världens största whiskybar ligger i Skottland, USA eller kanske Japan. Men nej, sedan några veckor tillbaka är det Hotel Skansen på Öland som kan stoltsera med det officiella rekordet!

Café tog ett snack med ägaren Fredrik Norén, som nyligen fick ta emot ett diplom av Guinness Rekordbok.

Världens största whiskybar, hur började den resan?

– Hotel Skansen har varit i familjen sedan mitten av 1980-talet, och min pappa har också alltid haft ett stort whiskyintresse. Jag började jobba här år 2000 och vid den tidpunkten var Akkurat i Stockholm Sveriges största whiskybar, men vi bestämde oss för att bli större än dem och började resa runt i Skottland för att lära oss mer och för att hitta fler sorter. När vi räknade igen 2001 hade vi över 500 olika whiskys i sortimentet och var störst i landet!

Och då var det lika bra att bli störst i världen?

– Vi fick liksom blodad tand, fortsatte resa och hitta nya grejer. Och med åren har utbudet bara fortsatt att växa. 2007 startade vi också ett eget whiskymärke, The Long Island Whisky.

Världens största whiskybar ligger på Hotel Skansen på Öland.

Världens största whiskybar ligger på Hotel Skansen på Öland.

Hur många sorter har ni på listan?

– När den officiella räkningen gjordes av Guinness i början av juni hade vi exakt 1 179 olika sorter, men vi har växt ytterligare sedan dess. Jag skulle tippa på att vi ligger runt 1 200 sorter.

Hur mycket tid har ni lagt ner på det här?

– Vi har jobbat med det här i över 30 år, och de 20 senaste åren ännu mer intensivt. Idag lägger jag väl ungefär 15-20 timmar i veckan på whiskyn, så det handlar väl om ett antal års effektiv arbetstid som vi plöjt ner här genom åren, haha.

Vad är samlingen värd?

– Det vill jag inte prata om. Men mycket…


Fredrik Norén (t h) tar emot Guinnessdiplomet.

Största rariteterna?

– Vi har mycket japanskt som är extremt unikt, vi är bra på Japan. Plus att vi har gott om gammal skotsk whisky, sådant som går på auktioner för galna pengar. Men vi öppnar allt, vi är trots allt en bar, så det går att komma hit och köpa 40 år gammal Laphroaig och den typen av whisky per centiliter.

Det låter som en dyr kväll.

– Vi säljer mest av whisky som kostar kring 200-300 kronor per centiliter, men det finns ju de som kommer in och köper whisky för enorma summor.

Hur ser klientelet ut, vilka är det som kommer till er?

– Mestadels ”vanligt folk”. Vi kör provningar några gånger i veckan och då handlar det mest om de grundläggande grejerna. Men ibland kommer företag eller whiskyklubbar och vill ha mer exklusiva provningar och är beredda att lägga tiotusentals kronor. Numera kommer också en hel del internationella whiskytokar, inte minst från Asien där de ju är galna i whisky. Det kan komma någon kines eller japan och sitta och prova dyrgripar i tre dagar och sedan åka hem.

Vad har förändrats sedan ni fick diplomet från Guinness?

– Dels har det hjälpt till att sprida ryktet om oss utanför Sveriges gränser. Sedan är det ju en skön känsla att kunna säga att vi är störst i världen. Det är helt klart ett tungt erkännande!

Fredrik Norén tipsar om tre bra whiskys i olika priskategorier:

– Det är som alltid mycket dagsform, miljö och humör som avgör. Men säkra kort som alltid fungerar för mig är till exempel Ardbeg Ten Years (nr 513, 499 kr), Lagavulin 16 Years (nr 400, 649 kr) och Macallan 12 Years (nr 478, 529 kr).

– Vill man köpa sig något dyrt skulle jag säga Port Ellen eller Karizuawa. Magiskt bra, men sjukt svåra att få tag på och kostar oftast över 50 000 kronor per flaska.

Mer läsning för whiskyälskaren:

Whisky med vatten, is eller rent? Så gör det skillnad

Så gör du eget whiskysmör – perfekt till en grillad köttbit

Ny whisky från Mackmyra – så smakar Moment Efva Attling

Så smakar Blossa 18 di Limone – 2018 års glögg från Blossa

$
0
0

Sedan 2003 har Blossas årgångsglögg varit en snackis och efter de första åtta årens vintriga, svenska smaker har Blossa sedan 2011 hämtat inspiration från jordens alla hörn.

Årets glögg har smak av den klassiska italienska likören Limoncello och medelhavskryddorna rosmarin, timjan och basilika.

Årets design är inspirerad av klassiska italienska delikatessförpackningar och futurismens geometriska formspråk från början av 1900-talet. Den solgula korken är en hyllning till citronen och Limoncellon.

Blossa 18 di Limone är en spännande kombination av soligt medelhav och klassisk svensk jul, säger Åsa Orsvärn, Chief Blender för Blossa.

Blossa 2018 - årets smak är Limoncello, basilika, timjan och rosmarin. Blossa 18 di Limone

Årets flaska ska föra tankarna till medelhavet.

Så smakar Blossas glögg 2018

Vi på redaktionen fick provsmaka en flaska Blossa 18 di Limone och den smakar ganska likt klassisk vit glögg med touch av mandel.

”Som det smakar att äta upp mandlarna och russinen som legat i glöggen” är en reaktion.

I eftersmaken känner man smaken av Limoncellon, men också rosmarinen på ett fint och diskret sätt.

Däremot rekommenderar vi att inte dricka den alldeles för rykande varm – då tar citronen över den klassiska glöggsötman lite för mycket och glöggen känns nästan som en kopp citronte.

Ihop med bubbel kommer de söta Sorrento-citronernas friska sötsyrliga toner dock fram på ett riktigt bra sätt och årets smak gör sig säkert riktigt fint i olika glöggdrinkar.

Skål – det är 97 dagar kvar till julafton!

Blossa 18 di Limone finns i Systembolagets beställningssortiment från den 19 september. Den har en alkoholhalt på 15 procent och priset är 110 kronor för 750 ml.

Minns du de tidigare smakerna? Här är Blossas glöggsmaker genom åren

Artikeln publicerades först på ELLE.

6 ikoniska rödviner alla vinälskare måste prova

$
0
0

Château Margaux (Frankrike, Bordeaux)

En riktig ikon från den vänstra stranden i Bordeaux, och en av de få domäner som klassades som 1er Cru Classé i den franska vinklassificeringen 1855. Margaux står för en parfymerad och sjukt elegant stil av Bordeaux, med extra silkighet och rosentoner.

Ett riktigt ett drömvin, och finns i Systembolagets beställningslista, till exempel Château Margaux 2010 (nr 91803, 10 711 kr).

Prova också: Château Margaux gör även ett så kallat andravin med namnet Pavillon Rouge. Inte samma klass som toppvinet, men fortfarande extremt bra – och betydligt billigare.

Penfolds Grange (Australien, South Australia)

Penfolds Grange (Australien, South Australia) är ett ikoniskt rött vin.

Det överlägset mest kända vinet som någonsin producerats i Australien. Görs i huvudsak på druvan syrah (som här kallas shiraz), toppat med lite cabernet sauvignon. Otroligt bra vin där täthet, kraft och tajt struktur är ledorden. Kan lagras i evigheters evigheter och kommer bara bli bättre med åren. Glädjande nog är Penfolds Grange hyfsat överkomligt i pris, i alla fall om man jämför med franska toppviner.

Finns att få tag på i beställningssortimentet, till exempel Penfolds Grange 2009 (nr 95618, 4 299 kr).

Tignanello (Italien, Toscana)

Tignanello (Italien, Toscana) är ett ikoniskt rött vin du borde prova.

En så kallad ”supertoscanare”, det vill säga ett vin där vinmakaren valt att frångå de lokala vinlagarna och istället gjort ett vin med otraditionella metoder och druvor. I det här fallet har man förutom den Toscana-klassiska druvan sangiovese också använt cabernet sauvignon och cabernet franc, och sedan lagrat i franska fat. Suveräna viner med klart egen karaktär. Andra kända supertoscanare är till exempel Sassicaia, Ornellaia och Redigaffi.

Exempelvis Tignanello 2015 (nr 32152, 729 kr) finns i bolagets fasta sortiment för ett, i sammanhanget, klart rimligt pris.

Romanée-Conti (Frankrike, Bordeaux)

Romanée-Conti (Frankrike, Bordeaux) är ett ikoniskt rött vin.

Det kanske mest kända – och dyraste – vinet i hela världen, producerat av domänen med samma namn: Domaine de la Romanée-Conti. Ett benchmarkvin för röd bourgogne och sådant som vinmänniskor är beredda att skära av sin ena arm för att få smaka. Rätt svåra att få tag på och kräver en mycket stabil plånbok, inte sällan får du betala uppåt hundra tusen eller mer för en flaska.

Stag’s Leap (USA, Napa)

Stag’s Leap (USA, Napa) är ett ikoniskt rött vin du borde prova.

Cabernet sauvignonviner från Napa i Kalifornien kan vara helt galet magiska, och Stag’s Leap är en av de mest ikoniska egendomarna här. I en berömd blindprovning 1976 – som blev startskottet för de kaliforniska vinernas framgångsvåg – rankades Stag’s Leap som nummer ett framför franska storheter som Château Mouton-Rotschild.

Vill man testa så finns till exempel Stag’s Leap Fay Cabernet Sauvignon (nr 92407, 1 250 kr) i bolagets beställningssortiment.

Château Petrús (Frankrike, Bordeaux)

Château Petrús (Frankrike, Bordeaux) är ett ikoniskt rött vin.

Ett av de mest ikoniska vinerna från den högra stranden i Bordeaux, där vinerna till övervägande del görs på merlot och mindre mängder cabernet franc. Storslagna viner som kombinerar kraft med finess. Och såklart svåra att få tag på – och dyra: från ungefär 10 000 till uppåt hundratusentals kronor.

Bästa whiskyn på Systembolaget: japanska ”Nikka Coffey Malt”

$
0
0

Grattis till dig som älskar fenomenal whisky i allmänhet och japanskt i synnerhet! I fredags (21/9) släpptes Nikka Coffey Malt i totalt 1 876 buteljer i Systembolagets småpartisläpp, och än finns det många flaskor av den här superwhiskyn kvar!

Vi är inte direkt bortskämda med japanska whisky-skönheter på bolaget, så klart man blir glad när det dyker upp sådana här godbitar, och dessutom till ett riktigt bra pris.

Nikka Coffey Malt är bästa japanska whiskyn på Systembolaget just nu.

Nikka Coffey Malt är bästa japanska whiskyn på Systembolaget just nu.

Det här är en riktig elegant pjäs, med stadig kropp, lätt sötma, fruktig fräschör och bara en lätt pust av rökighet. Tänk doft och smak av till exempel nejlika, kanel, torkad tropisk frukt, pepparkrydda, tydliga ektoner, och pigg färsk citrus i eftersmaken.

Alkoholen ligger på 45 procent, vilket också det i sammanhanget är helt perfekt: inte överdrivet mycket, men samtidigt tillräckligt för att ge lite extra skjuts och drag i anrättningen.

Kort och gott: En svinlyckad kombo av kraftiga muskler och nyansrik finess. Hatten av!

Nikka Coffey Malt (nr 11259, 649 kr)

Han köpte årets första hummer – för 83 000 kronor kilot

$
0
0

Årets svenska hummerpremiär gick av stapeln måndag den 24 september klockan 7 på morgonen. Ett dygn senare såldes de två första humrarna på Göteborgs Fiskauktion. Vinnaren blev Per-Arne Korshag som driver ett eget rökeri i Falkenberg. I år har han 50-årsjubileum och ville fira med något speciellt. Priset han fick betala? 83 000 kronor kilot.

– Min pappa har lärt mig detta, han var fiskhandlare i 50 år. Jag ville bli elektriker, men det fick jag inte, jag skulle bli fiskhandlare. Nu har jag 50-årsjubileum, det är jag stolt över, berättar Per-Arne.

Det här är tredje året i rad som PA köper årets första hummer. 2013 hamnade kilopriset på 28 000 kronor och året därefter på 28 750. Den här gången blev det betydligt dyrare.

– Jag gav den första till min cancerläkare. Men då glömde jag min fru lite, så hon fick nummer två. Nu ska jag ha den här själv. Det är ändå 50-årsjubileum, säger PA.

Trots att årets första hummer kostade en rejält slant är det ingenting emot 2012 då kilopriset landade på 102 000 kr!

Prisutveckling/kg på premiärhumrarna:

2006: 1 250 kr
2007: 2 060 kr
2008: 1 170 kr
2009: 1 100 kr
2010: 7 300 kr
2011: 31 600 kr
2012: 102 000 kr
2013: 28 000 kr
2014: 28 750 kr
2015: 10 400 kr
2016: 20 833 kr
2017: 47 000 kr
2018: 83 000 kr

Källa: Aftonbladet

Artikeln publicerades först på ELLE mat & vin.


Ta hand om dina knivar – rätt och fel när du använder och diskar dom

$
0
0

Det Magnus Sundqvist inte vet om knivar är inte värt att veta. Han driver en agentur för knivar som Global, Mundial, Fissler, Yaxell och Tamahagane med flera och vet vilka vanliga misstag gemene man gör med sina knivar trots att allt fler lägger aller mer pengar på mat och köksutrustning, inräknat riktigt bra stål i köket.

Vi bad därför Magnus att en gång för alla berätta hur vi undviker att behöva dras med slöa knivar som skapar mosiga tomater, skärsår på händerna och ett uselt humör.

Magnus Sundqvist berättar allt om knivvård för Café.

Magnus Sundqvist berättar allt om knivvård för Café.

Så tar du hand om och slipar dina knivar

Vad ska jag absolut inte göra med knivarna?

– Ett så litet moment som att när man har hackat och skurit på sin skärbräda och ska skjuta undan det som är färdigt så gör man det med eggen i sidled. Skrapa inte med eggen! Vänd på kniven och skrapa bort sakerna med motsatta delen av kniven. Det är inte så farligt att göra det 2-3 gånger men gör man det några gånger om dagen så blir det rätt många gånger på ett år.

Vilken skärbräda ska jag använda/inte använda?

– Håll dig borta från skärbrädor i glas. Trä eller plast är det som gäller. Tänk så här: skärbrädans jobb är ju att stoppa kniven. Ju hårdare du stannar kniven desto mer slits eggen. Använd så mjukt material du kan utan att det blir ohygieniskt – det är en bra regel. Och då hamnar man på trä eller plast.

Men är inte skärbrädor i trä ohygieniskt?

– Plast är ju bra på det sätt att de går att diska i maskin och inte kräver inoljning som träskärbrädor behöver ibland. Men kollar man på proffsen så är det nästan uteslutande trä och dom ska ju fågel och fläsk och allt möjligt på exakt samma yta, bara att dom tar hand om och rengör ytan mellan gångerna.

Vilken skärbräda ska man använda? Trä, plast eller glas? Magnus Sundquist har svaret.

Vilken skärbräda ska man använda? Trä, plast eller glas? Magnus Sundquist har svaret.

Hur tar jag hand om redan vassa knivar på bästa sätt?

– Tre saker: Man tvättar dom för hand, förvarar dom stilla och var och en för sig så att de inte skaver mot varandra och man är försiktig med vad man skär i. Låt bli att skära i till exempel ben eller frusna varor.

Jag har hört att man ska diska sina finknivar, typ Global, i KALLT vatten. Stämmer det?

– En bra tumregel är att knivarna tål alla temperaturer och rengöringsmedel som dina egna händer tål. Knivarna tål givetvis mer värme än vad händerna gör men det är mest för att ge något exempel som är lätt att komma ihåg.

Kan jag diska knivarna i diskmaskin?

– Är diskmedlet frätande, så som maskindiskmedel är, är det också skadligt för kniven och främst knivens egg.

Så hur borde jag göra när jag diskar den?

– När du använt kniven är den ju sällan superkladdig. Oftast räcker det att spola den i hett vatten och sedan drar man den i köksslängen. Sen är kniven både ren och torr.

Men om det inte räcker?

– Skulle spolningen inte duga så är ett par svep med diskborste med diskmedel i otroligt effektivt, sedan upprepar man proceduren med köksslängen.

Att få ordning på diskningen av kniven kommer förlänga livslängden på framför allt eggen men också hela kniven i sig avsevärt

Men om man skurit kyckling?

– Varmt vatten, diskmedel och en mekanisk handdiskning. Det blir aldrig renare än så.

Hur tar du bäst hand om dina Global-knivar? Här finns svaren!

Hur tar du bäst hand om dina Global-knivar? Här finns svaren!

Kan jag skära vad som helst med vassa knivar?

– När du känner att det bli lite väl trögt och sprättigt med själva eggen när du t.ex. skär i eller kring ben eller i något fruset eller skaldjursskal så är det också så att man är mycket nära att faktiskt kunna bryta stora bitar ur eggen om man inte är ytterst försiktig.

– Känner du alltså att det är lite läskigt så är det också så att det är fara för eggen.

Och då är det kört med den kniven?

– Nej, nej. Skulle det gå en flisa eller en bit ur eggen eller spetsen så kan ett sliperi rädda upp kniven och den blir nära nog som ny igen. Konsultera generalagaenten av din kniv om du känner dig osäker på vilket sliperi du ska använda.

Hur många gånger kan jag slipa min kniv då, tar en kniv ”slut”?

– Du kan slipa din kniv precis så många gånger du vill. Kniven är inte slut förrän den blir så tunn att den går av. Det är samma stål genom hela bladet så kvalitén förändras inte ju mer du slipar. Till slut blir kniven lika tunn som en filékniv, vilket det faktiskt finns en rolig anekdot kring.

Kör!

– Filéknivarna började som vanliga kockknivar men att skära fisk sliter väldigt mycket på en kniv så allt eftersom fiskarna rensade all fisk till havs så behövde de också slipa knivarna tills sjöss ofta. Så de upptäckte att knivarna blev mycket smidigare och bättre att jobba med när de var smala – och så uppkom alltså filékniven. Det är helt enkelt en vanlig kniv fast smalare.

Knivar från Sundquist som du kan slipa massor av gånger – ända tills de går av!

Knivar från Sundquist som du kan slipa massor av gånger – ända tills de går av!

Något annat tips till gemene man?

– Kom ihåg att en fin kniv som är handgjord i Japan är ett precisionsredskap, dom är inte byggda som hugg- och slagverktyg.

Men om jag måste hugga igenom något då, säg en hummerjävel?

– Skulle du behöva ett hugg- och slagredskap så har vi givetvis det! Kolla in G-12, Globals yxa på nätta halvkilot med upphängningsöra. Med den i näven får du akta skärbrädan och i vissa fall även köksbänken.

Hur förvarar jag knivarna bäst?

– Antingen på en magnetlist på väggen eller i ett sånt där knivställ i trä som man kan ha stående på köksbänken. Så länge kniven är stilla, torr och inte slamrar mot andra knivar är det bra.

7 bästa svenska ölen i exklusiva sortimentet

$
0
0

Småpartisläppen på Systembolaget är en guldgruva för dig som vill ha udda och kul öl. Här är sju lysande tips på exklusiv öl från Sverige som fortfarande finns att få tag på.


Brekeriet Wrapped In Red (nr 11522, 36,90 kr)

En kommande nyhet (släpps i småpartier den 1 oktober) från alltid lika fenomenala Brekeriet. Här med, som namnet avslöjar, fokus på rödfruktighet som körsbär, smultron och mogen blodgrape.


Oppigårds 15 years of Independence Pale Ale (nr 11569, 21,90 kr)

Ett släpp från i juni som det fortfarande finns kvar av. Svinsnygg balans mellan rejäl beska och sötaktig frukt som mango och clementin, toppat av lite honung.


Södvik Säsong (nr 12416, 35 kr)

Saison från Eskilstuna, släppt i september. Bjuder på gott om brödighet tillsammans med vitpepparkrydda och lite sötaktig honung. Läskande, fräsch och matvänlig.


Kalkskär Källaröl (nr 11386, 29,70 kr)

Riktigt snygg kellerbier från Nynäshamns Ångbryggeri, med massor av knäckebrödstoner, apelsinzest, färska örter och lite aprikos. Bara 4,6 procent alkohol, så perfekt som törstsläckare.


Remmarlöv Skånsk Tripel (nr 12768, 79 kr)

Ett riktigt jävla kraftpaket till öl, med 8,7 procents alkohol och doft och smak av mogen apelsin, honung, ljust lantbröd och lite jultoner från nejlika. Kräver mat i form av svensk husman – tänk typ wallenbergare – eller varför inte ost.


Nils Oscar Kellerbier (nr 11582, 27,90 kr)

Underbart läskande bärs med fokus på ljust bröd, färsk citrus, färska örter, apelsinzest och några stänk honung. Servera svalt och drick i gigantiska klunkar.


Dugges The Queen’s Sour (nr 11724, 29,90 kr)

Ett lyckat samarbete mellan Dugges och kinesiska NBeer, med inspiration från klassisk drottningsylt. Och ja, precis så smakar det! Fast i surölsform då. Annorlunda och svingod.

Nu finns whiskyn för dig som inte kan få nog av GoT

$
0
0

Den åttonde och sista säsongen av HBO:s fantasykioskvältare Game of Thrones dröjer till 2019. Efter att GoT-ölet lanserades för ett par år sen är det nu dags för den officiella whiskyn baserat på den megapopulära serien att släppas.

Det är Whiskymärket Johnnie Walker som lierat sig med HBO och The Frozen North-skurkarna The White Walkers. Whiskyn ”White Walker by Johnnie Walker” är skapad av whiskyspecialisten George Harper och blenden innehåller bland annat single malt från Cardhu och Clynelish.

Smakmässigt ska den ha toner av karamelliserat socker, vanilj och färska röda bär. Game of Thrones-whiskyn börjar säljas i oktober och kommer att finnas hos utvalda försäljare och på flygplatser världen över. Priset då? Drygt 350 kronor får du betala för en isande nordlig flaska Johnnie Walker.

Whiskymärket Johnnie Walker lanserar en Game of Thrones-whiskyn ”White Walker”.

Max lanserar ny mexikansk burgare i tre olika varianter

$
0
0

Den populära hamburgerkedjan Max nyheter brukar vara något av en mini-happenning. Så även i höst när man nu släpper sin nya Grand Deluxe-burgare Crunchy Nachos i tre olika varianter.

Förutom en hamburgare med nötkött finns även den mexikanskinspirerade burgaren som två gröna alternativ – en halloumi och en traditionell veggie.

Crunchy Nacho består av rostat sesambröd, Max egna sweet salsa-sås, smält cheddarost på ostnachos, tacokrydda, tomat och krispig isbergssallad, syrlig picklad rödlök och avslutningsvis nyheten jalapeñomajonnäs som ska ge burgaren en extra skjuts av hetta.

Nya Crunchy Nacho som vegetarisk burgare.

Nya Crunchy Nacho som vegetarisk burgare.

– Smält cheddarost, ostnachos och tacokrydda fungerar väldigt bra tillsammans, medan jalapeñomajonnäsen rundar av och adderar den där sista hettan vi sökte för att komplettera de övriga smakerna, kommenterar Max chefskock Jonas Mårtensson den starka nyheten på menyn.

Nya Crunchy Nacho med nötkött.

Nya Crunchy Nacho med nötkött.

Crunchy Nachos finns på Max meny under kampanjperioden 18 oktober 2018 till 16 januari 2019. Dessutom lanserar man nya fries – Creole fries: Crispy fries med creoledressing, smältost, jalapeños och hackad rödlök. Trevligt!

Nya Crunchy Nacho med halloumi.

Nya Crunchy Nacho med halloumi.

Den ultimata juldrycken är här – G&T-glöggen återvänder

$
0
0

Det går faktiskt att tala om någon form av svenskt gin-under med många nya sorter som lanserats och prisats som världens bästa i internationella tävlingar under de senaste åren. Några som håller sin produktion i liten skala är Stockholms Bränneri, belägna på Folkungagatan på Södermalm i Stockholm. 

För tillfället har de tre olika smaker tillgängliga på Systembolaget: Oak Gin, Pink Gin, Dry Gin, med möjlighet att från leverantör beställa en fjärde, Co-lab Gin. Och lagom till att julen börjar visa sitt ansikte i våra hem, i butiker och på hyllorna i mataffärerna landar för andra året i rad Stockholm Bränneris Gin & Tonic Glögg. En succéglögg under 2017, där man sålde slut på 2500 flaskor på åtta minuter. Någonting man tagit tak för i år. 

– Förra årets intresse för vår glögg var helt otroligt. I år tar vi högre höjd så fler ska kunna få tag på produkten och kommer producera runt 6000 flaskor. Vad är inte bättre än att kombinera den fina svenska jultraditionen med glögg med hantverksmässigt framtagen gin och tonic? säger Anna Wikner, medgrundare och ägare av Stockholms Bränneri. 

Glögg-gin från Stockholms bränneri.

Smaken då? Själva beskriver Stockholms Bränneri sin glögg som ”en värmande kryddig, frisk korsning mellan en klassisk Gin & Tonic och en glögg.” Man tipsar också om att värma glöggen till cirka 75 grader och garnera med lingon och en rosmarinkvist. 

Precis som förra året lanserar glöggen den 15 november, och vill man få tag i en flaska eller två gäller det att göra en beställning kl 10.00 på Systembolagets hemsida, för att sedermera plocka upp besättning på valfritt Systembolag. Drycken kommer också finnas i tio stycken utvalda butiker så långt lagret räcker. 

Viewing all 1809 articles
Browse latest View live