![vin_kork_korkskruv]()
Bara simpla viner har skruvkapsyl
Inte alls, skruvkapsyl betyder varken att vinet är billigt, dåligt eller enkelt. Många vinregioner i världen, framför allt det vi kallar Nya världen – Australien, Nya Zeeland, Chile, USA, etc – gör fantastiska viner med skruvkapsyl. Faktum är att det till och med kan vara bättre än naturkork, eftersom man slipper risken för så kallad korkskada (en kemisk reaktion mellan vinet och korken som förstör drycken).
Det är bra att låta vinet lufta i flaskan
Alltså, att bara dra korken ur flaskan och låta den stå en stund kommer inte göra någon skillnad whatsoever, eftersom det bara är en minimal del av vinet som kommer i kontakt med syre genom flaskans öppning. Nej, ska du lufta vinet ska du hälla det i en vinkaraff med bred botten så att så mycket vin som möjligt får syrekontakt. Och om du inte har någon karaff går det precis lika bra med en vanlig kastrull eller bunke.
Man blir mer bakis av rött än vitt vin
Ny forskning menar att det finns ett minimalt samband: det finns i vin något man kallar kongener, vilket enkelt beskrivet är det som ger vinerna färg, arom och smak. Och ja, rödvin innehåller mer kongener än vitt. Men samtidigt är mängderna så små att du måste dricka enorma mängder för att märka skillnaden – alltså handlar din baksmälla enbart om att du druckit för mycket, givetvis i kombination med andra faktorer som sömn, matintag osv. Undantag gäller för de som är allergiska mot histamin, som också finns i rödvin, men då lär du snarare märka det på nysningar och röda ögon långt innan du blivit bakis.
Rött vin ska serveras vid rumstemperatur
Nja, det beror såklart på hur varmt du har i ditt rum. Men om vi snackar runt 21-23 grader som vi har i svenska hem är det definitivt för varmt. Ett vanligt rödvin ska snarare serveras runt 17-18 grader, lättare röda som bourgogne och beaujolais ännu svalare än så.
Vitt med fisk, rött med kött
Nej såklart inte, men det vet vi väl alla vid det här laget. Kombinera precis hur fan du vill, det handlar bara om tycke och smak. Men en bra hjälp på traven kan vara att kombinera lättare rätter med lättare viner och tvärtom.
Vin och kryddstark mat går inte ihop
Jodå, det gör de visst! Men här är ett hett (no pun intended…) tips att satsa på lätta fruktiga viner, gärna med lite sötma. En halvsöt riesling är exempelvis ett säkert kort till framför allt asiatisk mat med sting.
Storleken har betydelse
Japp, det är sant. Ju större flaska desto långsammare utvecklas vinet i flaskan, vilket gör att när det väl har mognat färdigt är smakerna ännu mer koncentrerade och djupa. Eftersom större flaskor också kräver en hel del produktionstekniska speciallösningar görs stora flaskor vanligen också med bra viner som förtjänar det.